Nem szigorodnak húsvétkor a járványügyi intézkedések

Nem szigorodnak húsvétkor a járványügyi intézkedések

Nem szigorodnak a járványügyi korlátozások a húsvéti ünnepek idején – tájékoztatott pénteken az egészségügyi minisztérium szakértői tanácsa, és tíz pontban összegezte ajánlásait. A szakemberek azt javasolják, hogy a lakosok korlátozzák a találkozások számát, mellőzzék a locsolkodást, és csak virtuálisan vegyenek részt miséken, istentiszteleteken. Azt ajánlják, a szabadban se tartózkodjanak nagyobb csoportokban, és csak a járáson belül utazzanak. A szakértők figyelmeztetnek, hogy mindenki hordjon szájmaszkot, illetve reszpirátort, akkor is, ha egyedül sportol a szabadban – számolt be ma a TASR hírügynökség.

Az egészségügyi tárca irányításával ideiglenesen megbízott Eduard Heger (OĽANO) azt mondta, a húsvét „sorsdöntő csata” lesz a koronavírussal, és ennek eredményén múlik, hogy milyen lesz a nyarunk.

Ján Mikas országos tiszti főorvos közlése szerint a járványhelyzet országszerte enyhén javuló trendet mutat, ezt kell megőrizni. „Ilyen helyzetben a húsvét sorsdöntő, minden azon múlik, hogy az emberek betartják-e a szabályokat. Arra jutottunk, hogy nem kell szigorítani, de mindenkit kérek, hogy tartsa be a jelenleg érvényes előírásokat” – mondta Mikas.

Vladimír Krčméry infektológus szerint ha a lakosság nagy része fegyelmezett lesz, az 90 százalékban garantálja a sikert. A természetjárást ő is javasolja, de csak kis csoportban, az idegenek elkerülésével.

A szakértők óva intenek attól, hogy tömegével próbáljanak útra kelni az emberek az ünnepek alatt. „Mindenki maradjon a saját járásában” – jelentette ki Krčméry. Aki külföldről tér haza, az vonuljon karanténba, hogy véletlenül se terjessze a vírus veszélyes mutációit.

A szakértői járványstáb nem ajánlja a szülők, idősebb rokonok felkeresését, még akkor sem, ha már esetleg beoltották őket. „Muszáj ellenállnunk a csábításnak, hogy húsvétkor felkeressük az ismerősöket, hogy olyanokkal találkozzunk, akikkel nem élünk egy háztartásban” – tette hozzá Heger.

A járványügyi szakértők javaslatait jövő héten a járványstáb is megvitatja.

Húsvét előtt is ugyanúgy lehet vásárolni, mint eddig

Ugyanúgy lehet majd vásárolni az üzletekben a húsvéti ünnepek előtt, mint eddig – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Eduard Heger.

Elmondta, bízik benne, hogy az emberek a mostani időszakban is betartják a járványügyi korlátozásokat. „Tanácskoztunk az üzletek szövetségével, hogy figyeljenek oda a szabályok szigorú betartására a vásárlók biztonsága érdekében” – jelentette ki a miniszter.

Heger hozzátette, a nyarunk is azon fog múlni, hogy hogyan birkózik meg az ország a húsvét alatt a járvánnyal.

Ján Mikas országos tiszti főorvos arra kéri az időseket, hogy csakis a számukra kijelölt idősávban vásároljanak. „Nagyon szépen megkérem az időseket és a mozgáskorlátozottakat, hogy valóban csak reggel 9 és 11 óra között menjenek boltba. Ez az időszak kimondottan nekik van kijelölve, és magukat védik azzal, ha ilyenkor vásárolnak” – hangsúlyozta.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet