Tovább javult a járványhelyzet, jövő héttől csak 2 járás lesz fekete besorolású

Tovább javult a járványhelyzet, jövő héttől csak 2 járás lesz fekete besorolású

A COVID automata értelmében jövő hétfőtől (április 12.) már csak két járás lesz fekete besorolású, ezekben negyedfokú riasztás lesz érvényben. 36 járás bordó, 39 pedig piros besorolású lesz. Két járásban már csak elsőfokú riasztás lesz érvényben. Ami az egész ország besorolását illeti, Szlovákia továbbra is fekete fázisban van – tájékoztatott kedden tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. A Rozsnyói járás jövő héttől bordóból piros besorolásra vált. 

„Több napja a háromezres határ alatt van a kórházban kezelt páciensek száma. Ha tovább csökkennek a számok, vagyis folytatódik a pozitív tendencia, Szlovákia fokozatosan bordó színre válthat – már április 19-én” – közölte Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője. A minisztérium szerint az enyhe javulás annak köszönhető, hogy a lakosság következetesen betartja az óvintézkedéseket.

Jövő héttől negyedfokú riasztás már csak a Kiszucaújhelyi (Kysucké Nové Mesto) és a Poprádi járásban lesz érvényben. Harmadfokú, bordó riasztással kell számolni a déli járások közül a Losonciban, a Nagymihályiban és a Rimaszombatiban.

39 járásban másodfokú, piros riasztás lesz érvényben. A négy pozsonyi és a négy kassai járás mellett ebbe a kategóriába fog tartozni a legtöbb déli járás is, így a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Komáromi, a Kassa-vidéki, a Lévai, a Nagykürtösi, a Nyitrai, a Rozsnyói, a Szenci, a Tőketerebesi és a Vágsellyei is.

Elsőfokú riasztás lesz érvényben az Érsekújvári és az Aranyosmaróti járásban.

Több mint egymillió embert beoltottak – a hónap végéig újabb vakcina szállítmányok érkeznek

Szlovákiában március óta fokozatosan csökken a COVID-19 betegség igazolt eseteinek száma. Továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak azok az esetek, amikor COVID-pozitív vagy COVID-gyanús páciensekhez kellett kiszállniuk az egészségügyi mentőszolgálat mentőseinek. Múlt héten 1271 ilyen jellegű kiszállást vettek nyilvántartásba.

Szlovákiában eddig összesen 1 022 654 adag oltóanyagot használtak fel. A második adagot eddig 263 913 személy kapta meg. A szociális intézetek 74 százalékában a dolgozók és az ügyfelek már megkapták az első adag oltóanyagot, az intézetek 44 százalékában a második adagot is.

Eliášová elmondása szerint április végéig 292 500 adag Pfizer, 80 400 adag Moderna, 200 000 adag AstraZeneca és 26 400 adag Johnson & Johnson vakcina érkezését várják.

  • forrás: tasr


Hagyj üzenetet