A kassai Csemadok a járványhelyzet ellenére sikeres negyedévet zárt

A kassai Csemadok a járványhelyzet ellenére sikeres negyedévet zárt

Eltelt 2021 első negyedéve, ennek apropóján a Csemadok Kassai Városi Választmánya számot vetett eddigi munkájának eredményeivel. A koronavírus-járvány miatt most elmaradnak a megszokott rendezvények, a személyes találkozások, ám a Csemadok kassai szervezete élénk tevékenységet folytat a virtuális térben. 

Önkéntes segítség a népszámlálásnál, színvonalas online előadások

Országos szempontból az eltelt időszak egyik kiemelkedő eseménye a népszámlálás első szakasza volt, amelynek kimenetele nagyban meghatározza a magyar közösség életének és társadalmi helyzetének alakulását a következő évtizedben. Felmérve az ügy fontosságát, valamint annak veszélyét, hogy az elektronikus formában zajló válaszadás nehézséget okozhat egyeseknek, önkénteseink telefonos ügyeletet és személyes tanácsadást vállaltak a kérdőívek kitöltéséhez a kassai Csemadok-székházban – számoltak be a népszámlálásnál nyújtott segítségről.

A koronavírus-járvány miatt elmaradt rendezvények, a Magyar Kultúra Napja megünneplése, a hagyományos magyar bál, a március 15-i ünnepség – mind fájdalmas veszteség számunkra, ugyanakkor a tagságnak küldött hír- vagy körlevelek formájában megemlékeztünk a legfontosabbakról. Alkalmazkodva a körülményekhez, a tavaly elmaradt 52. Kazinczy Napokat „áthoztuk” márciusra, és az online térben tartottuk meg Kazinczytól Máraiig címmel. A két hétig tartó, sokrétű rendezvényen színvonalas nyelv- és irodalomtörténeti előadások hangzottak el, valamint egy exkluzív videó került bemutatásra, amelyben – Márai Sándor életének epizódjai mellett – ismert színészek és újságírók mondták el kedvenc Márai–idézeteiket.

Minden várakozásunkat felülmúlta, hogy kérésünknek eleget téve 10 ismert színész és újságíró küldte el a saját maga által elmondott kedvenc Márai-idézetét. Bandor Éva, Básti Juli, Fabó Tibor, Galán Angéla, Mácsai Pál, Havasi Péter, Mikó István, Oroszlán Szonja, Szabados Ágnes és V. Kulcsár Ildikó felvételeiből sikerült egy exkluzív videót összeállítanunk.

Emellett – ugyancsak online formában – sikerült pótolnunk az Irodalmi Kávéház elmaradt előadását, és a helyi nemzetiségek képviselőinek részvételével egy kerekasztal-beszélgetést is rendeztünk, amely szintén a youtube csatornánkon érhető el. A szlovák nyelven folytatott eszmecsere során sok új információt kaptunk egymásról, és felvetődött egy szorosabb együttműködés igénye is.

Mindannyiunknak hiányoznak a közösségi találkozások! A kassaiakkal együtt reménykedve várjuk, hogy újra megteljen élettel a Kovács utcai székházunk: fiatalok és idősek – hetente száznál is többen! – betérjenek hozzánk, próbát tartsanak az énekkarok, az amatőr színtársulatok, folytatódhasson a nyugdíjasok és egyetemisták klubélete, és a Csemadok újra a kassai magyar kulturális élet központja legyen, ahogyan az elmúlt évtizedekben, töretlenül! – zárta beszámolóját a Csemadok Kassai Városi Választmánya.

A kassai Csemadok több online előadást közzétett az elmúlt negyedévben

Németh Zoltán: Vidék, falu, nyelv, alárendeltség

Juhász Barbara: A Márai Sándor Emlékkiállítás virtuális galériájának bemutatása

Káša Péter: Irodalmi élet Eperjesen magyar-szlovák összefüggésekben

Fried István: Mit jelent Kassa az irodalomban, mit jelent az irodalomnak Kassa?

Nagy Csilla: Gondolatok Szabó Lőrinc testpoétikájáról

Pomozi Péter: Kazinczy 2021-ben avagy “Az Orthológus és Neológus” ma

Minya Károly: A nyelvújítas kora

Nyíri Péter: Kazinczy Ferenc emlékezete Széphalmon (Duncsák Mária ünnepi köszöntőjével)

  • Rozsnyó-vidék/Csemadok Kassai Városi Választmánya


Hagyj üzenetet