Nyithat a vendéglők terasza, negatív teszttel lehet bemenni

Hétfőtől bizonyos feltételekkel engedélyezik a vendéglők szabadtéri teraszának megnyitását. Szabadtéri terasznak minősül az a terület, amelynek a bejárata nyitott, és oldalról legfeljebb két fal határolja. A belépéshez hét napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszt szükséges, és szájmaszkot kell viselni, amit csak evéskor, iváskor lehet levenni – áll a SZK Közegészségügyi Hivatala rendeletében.

A teraszokon, kerthelyiségekben csak ülve lehet fogyasztani, az asztalok között legalább kétméteres távolságnak kell lennie. Önkiszolgáló salátás vagy süteményes pultok nem lehetnek a helyiségben. Ételt és italt csak a kiszolgáló személyzet szolgálhat fel. A felszolgálóknak papírszalvétába csomagolt evőeszközt kell adniuk a vendégeknek, a rendelet szerint az evőeszköz nem lehet szabadon az asztalokon.

A vendéglő mellékhelyiségeiben folyékony szappant és papírtörülközőt kell elhelyezni, és a helyiségeket óránként fertőtleníteni kell. Az asztalt, a székeket és az étlapot is fertőtleníteni kell minden vendég után. A mosogatás szabályait is pontosan meghatározza a közegészségügyi hivatal. Az edények és a konyhai eszközök kézi mosogatásakor, az öblítés előtt ajánlatos fertőtlenítőszert használni – részletezte a TASR hírügynökség.

Daša Račková, az közegészségügyi hivatal szóvivője emlékeztet, hogy a vendéglők belső termeiben továbbra is tilos ételt és italt felszolgálni.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják
A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ajánlatos beoltatniuk magukat