A kormány 30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány 30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány a hétfői (április 26.) online ülésén további 30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, amely április 28-án ért volna véget. A jóváhagyott kormányhatározat értelmében csütörtöktől (április 29.) egy órával később, 21:00-tól lép érvénybe a kijárási tilalom.

„Február közepétől folyamatosan javul a járványhelyzet, Szlovákiában azonban a járványadatok továbbra sem kedvezőek, és könnyen előfordulhat, hogy ismét növekedni kezdenek a számok. Ebben az esetben a kórházak hirtelen nagy nyomásnak lennének kitéve, és akkor sürgősen be kellene ismét vezetni az óvintézkedéseket, és ezzel együtt a veszélyhelyzetet is” – áll az indoklásban. A kormány továbbá leszögezi, hogy a világjárvány további alakulását azért sem lehet megbízhatóan előre jelezni, mert az országba behurcolhatják az új koronavírus újabb mutációit, melyek eltérő sebességgel és eltérő mortalitással terjedhetnek.

Hétfőn a szlovák járványbizottság is a veszélyhelyzet meghosszabbítását javasolta. Célszerűnek tartja továbbá befejezni a rendszeres tesztelést az iskolákban, és felváltani azt a célzott teszteléssel. Ez nem vonatkozik a fekete besorolású járásokra.

Az állam biztonságáról szóló törvény értelmében a veszélyhelyzet meghosszabbítását 20 napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A veszélyhelyzet bevezetéséről 2020. szeptember 30-án határozott a kormány. Az október 1-én életbe lépő veszélyhelyzetet azóta többször is meghosszabbították.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet