A kormány november 3-ig meghosszabbította a magyar határ ellenőrzését

A szlovák kormány szerdán november 3-ig meghosszabbította a magyar határ ellenőrzését, amit eredetileg október 14-ig vezetett be. Az ellenőrzés célja továbbra is az, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezzen Szlovákiába, akik az országon keresztül más uniós államokba akarnak eljutni.

„Az ellenőrzéseket ugyanúgy végzik, mint eddig, a határ teljes hosszán, rugalmasan reagálva a biztonsági helyzet alakulására” – áll a határozatban.

A belügyminisztérium szerint a szlovákiai ellenőrzéseknek és a szomszédos országokban bevezetett hasonló intézkedéseknek van megelőző hatása, csökkent a Magyarországról érkező migránsok száma. „Az év 39. hetében 2496 illegális migránst regisztráltak a hatóságok, a 40. héten 1929-et” – tette hozzá a határozat előterjesztője.

Martin Sklenár védelmi miniszter megerősítette, hogy a hadsereg továbbra is részt vesz a határ ellenőrzésében, és a rendőr-főkapitányság igényei szerint naponta 500 katonát tud rendelkezésre bocsátani. „Jelenleg naponta 300 katona vesz részt a határok ellenőrzésében, feltételezésünk szerint a létszámukban nem lesz változás” – tette hozzá Sklenár.

A magyar határ ideiglenes ellenőrzését október 5-én vezette be a kormány, miután Lengyelország, Csehország és Ausztria is ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határán.

  • forrás: tasr, fotó: tasr, Ladislav Vallach

Related Posts

A 2027-ig szóló szerződés szerint olcsóbb áramot kapnak a háztartások
Szeptember 15-től a kormány megszünteti a Covid-19 miatt bevezetett rendkívüli helyzetet
Csütörtökön egyeztet a kormány a Covid-19 miatti rendkívüli helyzet visszavonásáról