Kormányalakítás: memorandumot írt alá a Smer, a Hlas és az SNS

Szerdán egyetértési nyilatkozatot írt alá a Smer-SD, a Hlas-SD és az SNS, és megállapodtak a koalíciós szerződés aláírásában. A megállapodás szerint a Smer-SD jelöltje lesz a kormányfő, a házelnököt a Hlas-SD jelöli. Egy új minisztérium is létrejön.

A Smer-SD a miniszterelnöki poszt mellett hat minisztériumot irányíthat, a Hlas-SD hetet, az SNS pedig hármat, ebből egy 2024. január elsejével jön létre.

A memorandum garantálja Szlovákia EU- és NATO-tagságából fakadó külpolitikai irányultságát, továbbá számos más nemzetközi szervezetben betöltött tagságát, „a Szlovák Köztársaság szuverenitásának és nemzetállami érdekeinek teljes tiszteletben tartása, valamint az egészséges hazafiasság erősítése mellett”.

A kormány alapvető célkitűzése a lakosság életszínvonalának növelése lesz. Garantálják, hogy az államháztartás rendbetétele nem mehet az eddigi szociális standard rovására, és az intézkedések biztosítani fogják az előrejelzettnél magasabb gazdasági növekedést.

A három párt emellett „alkotmányos és törvényi keretek között” végre akarja hajtani az igazságszolgáltatási rendszer és az emberi jogok védelmét szolgáló mechanizmusok reformját.

A kormányalakításra készülő pártok garantálják az ellenzéki pártok megfelelő képviseletének biztosítását a nemzeti tanács szerveiben, vagyis „az ellenzéki pártok testületi képviseletére vonatkozó törvényi követelmények következetes betartását”.

  • forrás: tasr,  fotó: tasr, Jaroslav Novák

Related Posts

Koalíciós szerződést írt alá a Smer, a Hlas és az SNS, elosztották a miniszteri posztokat
A statisztikai hivatal a volbysr.sk oldalon fogja közzétenni a választási eredményeket
A választás napján több mint 6500 rendőr fog felügyelni a közbiztonságra