A statisztikai hivatal a volbysr.sk oldalon fogja közzétenni a választási eredményeket

A volbysr.sk oldalon közli a SZK Statisztikai Hivatala az előzetes választási eredményeket szeptember 30-án, szombaton este 22 órától, illetve akkortól kezdve, hogy az utolsó szavazóhelyiség is bezárt. A hivatalos végeredmény azután kerül fel az oldalra, hogy azt az állami választási bizottság véglegesíti és hivatalosan jóváhagyja, erre általában vasárnap dél körül kerül sor.

Szombaton éjszaka az előzetes eredményeket 10 percenként frissítik majd az oldalon, beleértve a részvételi adatokat, a feldolgozottság szintjét és a pártok eredményét. „Kikereshetők lesznek az országos eredmények, külön-külön a nyolc kerület eredményei, illetve az 50 szavazókörzet, továbbá a 79 járás eredménye” – jelentette ki Jozef Brinda, a hivatal választási osztályának vezetője.

A végleges adatok tartalmazni fogják a közel 3000 településen született eredményt, sőt külön minden szavazókör eredményét. Ugyanakkor ezen a hétvégén ideiglenesen elérhetetlenek lesznek a hivatal honlapjának egyéb szolgáltatásai.

Ez lesz az első választás, amikor a helyi választási bizottságok elektronikus formában továbbítják a választási jegyzőkönyveket. Peter Peťko, a SZK Statisztikai Hivatalának elnöke elmondta, az egyes településekről most már nem kell elvinni a közel 6100 választási jegyzőkönyvet a járási választási bizottságokhoz, ezért várhatóan gyorsabb lesz az adatfeldolgozás.

A választás éjszakáján a statisztikai hivatal közel 700 munkatársa összegzi az eredményeket országszerte 51 szavazatszámláló központban. Ebből 49 a járási választási bizottságok mellett működik, egyet a külföldről beérkezett levélszavazatok összegzésére hoztak létre, egy központi bizottság pedig a statisztikai hivatalban lesz Pozsonyban.

A szavazókörzetek eltérő nagysága miatt a legtöbb dolga a pozsonyi központnak lesz, ahol összesen 398 szavazókör adatait kell összesíteni, ellenben a legkevesebb dolguk Vágsellyén, Alsókubinban (Dolný Kubín), Sztropkón (Stropkov), Bazinban (Pezinok), Malackán (Malacky) és Rózsahegyen (Ružomberok) lesz a szavazatszámlálóknak.

Az eredményeket az úgynevezett integrált választási információs rendszer (IVIS) segítségével összegzik, a választás előtt három főpróbát is tartott a statisztikai hivatal, hogy tesztelje a program kifogástalan működését és a kommunikációs hálózatokat.

A választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, éjféltől kampánycsend lépett életbe, közvélemény-kutatási eredményeket is tilos közzétenni. A választáson 24 párt és mozgalom, valamint egy választási koalíció indul. Az országban 4,3 millió szavazásra jogosult állampolgár van, ez lesz a kilencedik parlamenti választás.

  • forrás, fotó: tasr

A választás napján több mint 6500 rendőr fog felügyelni a közbiztonságra

Választási információs telefonvonalat működtet a belügyminisztérium

Related Posts

Kormányalakítás: memorandumot írt alá a Smer, a Hlas és az SNS
A választás napján több mint 6500 rendőr fog felügyelni a közbiztonságra
Választási információs telefonvonalat működtet a belügyminisztérium