A felső tagozatos és középiskolás diákoknak már nem kell teszt az iskolába

Csütörtöktől (április 29.) teszt nélkül mehetnek a gyerekek iskolába és az oktatási intézményekbe – áll a SZK Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) rendeletében.

„Az alapiskolák felső tagozatos tanulói, a középiskolások és a nyelviskolák diákjai teszt nélkül léphetnek be az oktatási intézménybe, vagy mehetnek el az egyetemi felvételire” – mondta Marek Eliáš, a közegészségügyi hivatal szóvivője.

Az intézkedés azokban a járásokban érvényes, amelyeket a COVID-automata szerint nem soroltak a negyedik szintű, azaz a fekete járások közé. A rendelet április 29-től május 28-ig érvényes – számolt be a TASR hírügynökség.

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter elmondta, a rendszeres tesztelést intervenciós tesztelés váltja fel, vagyis ahol szükség lesz rá, sürgősen elvégzik a szűrést. „Ez egy célzott vizsgálat, amit akkor kell elvégezni, ha felmerül a fertőzés gyanúja, vagy bebizonyosodik a fertőzés. A sürgősségi tesztelés stratégiáját szakértők dolgozzák ki” – mondta az oktatási miniszter. Gröhling emlékeztetett, hogy az iskolai COVID-szemafor is érvényben marad.

A gargalizálós tesztekkel kapcsolatban Gröhling elmondta, mivel már kiosztották a teszteket, és a szülők is visszaigazolták az időpontokat, az oktatási minisztérium javasolja a tesztek használatát. Hozzátette, a további lépéseket az egészségügyi minisztérium stratégiájának, valamint a hamarosan nyilvánosságra hozható sürgősségi stratégiának megfelelően teszik meg.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

OLVASNI JÓ! – Király Anikó: A balatoni sellő
Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
„Versfolyam 23” – az online versmondó rendezvény hatodik alkalommal várja a szavalókat