A szerzői jog a gyakorlatban – online képzésen vettek részt a könyvtárosok

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete közös szervezésében valósult meg 2021. április 27-én a Szerzői jog a gyakorlatban című online képzés. A résztvevő könyvtárosok és egyesületi tagok Dancs Szabolcs interaktív előadásán vehettek részt, aki az OSZK Könyvtári Szabványosítási Iroda irodavezetője – számolt be az újabb programról Egyházi Dóra, a hazai magyar könyvtárosok egyesületének elnöke. 

A képzés keretében az előadó bemutatta a magyarországi, szlovákiai és cseh gyakorlatot is. Megvizsgálásra kerültek a könyvtári gyűjteményekben található digitális tartalmak hozzáférhetővé tételének modelljei, nemzetközi perspektívái. Konkrét példákon keresztül bemutatásra került a szerzői jog és a digitalizáció viszonya. Az előadásból és a résztvevők hozzászólásai alapján körvonalazódott, hogy milyen korlátozások és kivételek vannak a szerzői jogban, mint például az árva műves rezsim, a kereskedelmi forgalomból kikerült művek esetei. A résztvevők körbejárták az e-kölcsönzés, az adatbányászat és a Marrákesi szerződés témaköreit, legfontosabb tudnivalóit. Az online térben megrendezésre került képzésen huszonhárman vettek részt városi, regionális, községi és szakkönyvtárakból egyaránt – osztotta meg a részleteket az elnök.

Az egyesület ebben a hónapban is várja az érdeklődőket, akik már jelentkezhetnek a következő előadásra. Az elsősorban szlovákiai magyar könyvtárosoknak szóló tavaszi képzéssorozat második eseményén a webbiztonság, az álhírek és az internetes zaklatás lesz a téma. További információ az egyesület weboldalán érhető el: www.szmke.sk.

  • Rozsnyó-vidék/SZMKE, illusztrációs kép: pixabay.com

Related Posts

Elmerülni az alkotásban, a papírtól a könyvig
A papírtól a könyvig – továbbképzés könyvtárosok, pedagógusok, művészek, kézművesek részére
Töretlen lendülettel – tisztújítás zajlott az Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületénél