Post-COVID gondozási központot nyitott az érsekújvári kórház – az egyetlen ilyen jellegű intézmény az országban

Post-COVID gondozási központot nyitott az érsekújvári kórház – az egyetlen ilyen jellegű intézmény az országban

Post-COVID gondozási központ nyílt az érsekújvári gyakorló kórházban és rendelőintézetben. A központ létrehozását az tette indokolttá, hogy egyre növekszik azoknak a COVID-19 megbetegedésen átesett pácienseknek a száma, akiket hosszú hónapok óta kínoznak a betegség következményei – adta hírül a bumm.sk a kórház a Facebook bejegyzése nyomán. 

A centrum az érsekújvári egyetemi kórház orvosainak kezdeményezésére alakult, és az egyetlen ilyen jellegű intézmény az országban. “Ez a központ főleg a mi régiónkban élő betegek gyógyítását fogja szolgálni, akiknek gondozást kívánunk nyújtani” – mondta Daša Viszlayová, az érsekújvári kórház Post-COVID gondozóközpontjának vezető orvosa.

A központ több gyógyászati terület szakembereit egyesíti – beleértve a tüdőgyógyászatot (pulmonológia), a belgyógyászatot, a szívgyógyászatot, a neurológiát, a pszichiátriát, a nefrológiát, a bőrgyógyászatot, a gasztroenterológiát, a fizioterápiát, a balneológiát és a rehabilitációs gyógyászatot is. A centrum azoknak a betegeknek a kezelésével fog foglalkozni, akiknél tíz hétnél hosszabb ideig állnak fenn a COVID-19 megbetegedés után jelentkező tünetek, és összefüggenek ezzel a betegséggel úgy a kórházi kezelés, mint a járóbeteg ellátás, vagy otthoni lábadozás után.

A post-COVID központban történő kezeléshez körzeti orvosi beutaló szükséges. A központba érkező betegeknek egy belépő kérdőívet kell kitölteniük, amelyben feltüntetik a különféle tüneteket – mint például a légszomj, fájdalom, emésztési rendellenességek, alvatlanság, fáradtság, a szagok- és ízek érzékelésének a hiánya stb. A feltüntetett szimptómák alapján határozzák meg az orvosok a további eljárást.

Minden pácienstől vér-, vizeletmintát vesznek, megvizsgálják a tüdőkapacitását, EKG-vizsgálatnak vetik alá és értekelik az általános egészségi állapotát. A kivizsgálások eredményei alapján kerülnek besorolásra a post-COVID központ adott specialistáihoz.

– forrás: bumm, fotó: Facebook



Hagyj üzenetet