Baffy Zatroch Viktória kiállítása a Galériában: AFFECTUS ET MOTUS – BABY VERSION

Baffy Zatroch Viktória kiállítása a Galériában: AFFECTUS ET MOTUS – BABY VERSION

A Rozsnyói Bányászati Múzeum, a Kassa Megyei Önkormányzat kulturális intézménye Baffy Zatroch Viktória AFFECTUS ET MOTUS – BABY VERSION című kiállítására várja a látogatókat – tájékoztatta portálunkat Róbert Šinko, a múzeum kulturális menedzsere.

Az alkotó projektje és kiállítása keretében a gyermekek fontosságát vizsgálja, hangsúlyozza, keresi a valódi pozíciójukat a családban és a társadalomban. A gyermekre elsősorban bizonyos archetípusként, az erő, a tisztaság és a remény jelképeként tekint.

Önéletrajzi projektjében a művész egy új szerep elérését vizsgálja, amely új lehetőségeket nyit meg számára és újfajta világlátást jelent. Ezt bizonyítja a bemutattott technikák sokszínűsége is. Látunk nagyméretű és kamara jellegű képeket, a ceruzarajztól az akril festményen át a digitális grafikáig és könyvig. A kiállítást az expresszív rajz újfigurális vonalát bemutató alkotások és bizonyos mértékű szubjektív szimbolizmussal készült festmények alkotják,“ fejtette ki Mgr. art. et Mgr. Veronika Trnečková, a kiállítás kurátora.

Az alkotó a meztelenség tabujának megdöntésével is foglalkozik, a témát természetességként illetve az emberiesség jelképeként értelmezve. Ezáltal szembesíti a látogatókat saját asszociációikkal, amelyektől azonban el kell szakadni, hogy tudat alatt ne befolyásolják a következő nemzedékeket.

A kiállításon különféle nézőpontokból láthatjuk az anyaság kérdését, a szülő szerepét a gyermek védelmezésében, de a szabadsága támogatásában is,“ tette hozzá Trnečková.

A kiállítás segíthet az egyénnek elgondolkodni az élet alapvető értékein. A képek pedig felébreszthetik az önreflexió érzését a különböző helyzetekben, amikkel naponta találkozik a látogató.

A kiállítás a Művészeti Alap ösztöndíj támogatásával jött létre, és 2021. május 6-tól június 24-ig tekinthető meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum főtéri Galériájában, az aktuális járványügyi rendelkezések betartásával.

  • pr-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet