Javul a járványhelyzet, de a kijárási korlátozás továbbra is érvényben marad

Javul a járványhelyzet, de a kijárási korlátozás továbbra is érvényben marad

A múlt hét óta tovább javult a járványhelyzet Szlovákiában. Csökkent a kórházban fekvő betegek száma, kevesebb riasztást kaptak a mentősök, és a fertőzöttek száma is csökkent. Az országra a jövő héttől egyes szintű riasztás lesz érvényes, vagyis rózsaszín besorolásba kerül – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője. A kijárási korlátozás továbbra is érvényben marad.

Jelenleg 1276 beteget kezelnek kórházban, 164-en vannak lélegeztetőgépen. Naponta kevesebb mint 100 beteg megy kórházba COVID-19 betegség miatt.

„Az egyes korcsoportokban egyre magasabb a beoltottak aránya. Legtöbben, 64 százaléknyian a 70 és 80 év közöttiek kapták meg az első oltást. Láthatjuk, hogy a számok hétről hétre növekednek. A cél az, hogy legalább 80 százalék körüli szintet érjünk el, különösen az idősebb korosztályokban” – mondta Mišík.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt) tájékoztatása szerint a jövő héten ismét terítékre kerülhet a kijárási korlátozás kérdése. A kritikus állapotban lévő betegek számára fenntartott kórházi ágyak 61 százaléka foglalt.

Emelkedett a beoltottak aránya is. A miniszter elmondta, hogy a következő hétvégi oltási időpontok már foglaltak. Nem zárta ki, hogy ha elegendő oltóanyag érkezik, a harmadik negyedévben választani lehet majd a regisztrált vakcinák közül. Mint elmondta, május végére 1,5 millió adag Pfizer/BioNTech vakcina érkezhet az országba.

Lengvarský elmondta, a Szputnyik V magyarországi vizsgálatának eredményeit még mindig nem kapta meg. Hozzátette, ezek a vakcinák az orosz fél tulajdonában vannak. A miniszter közölte, meg akarja várni a magyarországi és az oroszországi vizsgálati eredményeket.

A tárcavezető csütörtökön (május 6.) kapja meg az oltóanyagok újraelosztásáról szóló elemzést. Ezt követően az 50 év felettiek számára is lehetővé tennék, hogy a Pfizer vakcinára regisztráljanak.

Lengvarský megjegyezte, hogy június 26. a COVID-útlevél európai bevezetésének határideje. „Feltételezem, hogy az egyes államok politikáját ez fogja meghatározni, akár a járványügyi intézkedések enyhítéséről legyen szó, akár arról, milyen feltételek mellett léphetnek be más országok állampolgárai az adott ország területére” – tette hozzá.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet