Az 50 év felettieket is a Moderna és a Pfizer vakcináival fogják oltani

Az 50 év felettieket is a Moderna és a Pfizer vakcináival fogják oltani

Az 50 évnél idősebb személyeket is a Moderna és a Pfizer vakcináival fogják oltani – erről Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője tájékoztatta ma a TASR hírügynökséget. Hozzátette: ezt a beszállított oltóanyagok mennyisége és az oltási kapacitás növekedése teszi lehetővé.

Csütörtöktől regisztrálhatnak azok is, akik egy 70 évnél idősebb személyt kísérnek el az oltásra. Ezt a módosított regisztrációs űrlapon tehetik meg.

Az egészségügyi tárca arról tájékoztatott, hogy május végéig több mint 1,53 millió adag vakcina érkezését várják. A szállítmány nagy részét a Pfizer/BioNTech védőoltásai fogják kitenni (1,04 millió adag). „Eddig a 60 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket oltották ezzel az oltóanyaggal. Az 50 évnél fiatalabbak az AstraZenecával való oltásra regisztrálhatnak. Pillanatnyilag nem lehet válogatni a védőoltások között” – közölte a tárca.

Az új kérdőívben az idős személy regisztrálásakor megadható a kísérő személyi száma is. Kísérő csak 18 évnél idősebb személy lehet, és csak abban az esetben regisztrálhatja magát, ha az általa kísért nyugdíjas még nem kapta meg az első adag oltóanyagot. A kísérő ugyanazt a vakcinát fogja kapni, mint az elkísért személy, és ugyanabban az oltóközpontban, egymás után fogják beoltani őket. Ugyanígy kerül majd sor a második adag beadására is, erre már nem kell regisztrálni, automatikusan kapnak majd időpontot. Az oltás helyéről és idejéről a szokásos módon, tehát SMS és e-mail formájában fogják értesíteni a beregisztrált nyugdíjast és a kísérő személyt is.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet