Bizonyos feltételekkel engedélyezik a kórházi beteglátogatást

Bizonyos feltételekkel engedélyezik a kórházi beteglátogatást

Továbbra is tilos a beteglátogatás a kórházakban, de péntektől (május 14.) kivételeket vezetnek be. Akik megkapták az oltást, negatív a koronavírus-tesztjük, vagy nem több mint 180 napja átestek a COVID-19 betegségen, meglátogathatják beteg hozzátartozójukat – közölte a csütörtöki sajtótájékoztatón Ján Mikas országos tiszti főorvos.

A péntektől meglátogathatják kórházban fekvő hozzátartozójukat azok, akik legalább 14 nappal korábban megkapták a COVID-19 elleni mRNS-vakcina második, illetve négy héttel korábban a vektorvakcina első adagját. Mikas elmondta, 72 órásnál nem régebbi negatív PCR- vagy LAMP-teszttel, illetve 24 órásnál nem régebbi negatív antigénteszttel is engedélyezik a beteglátogatást.

Mikas hozzátette, azok is bemehetnek a kórházba, akik súlyos betegnek vagy haldoklónak adják fel az utolsó kenetet. Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint a palliatív kezelésben részesülő súlyos betegek látogatását is engedélyezik.

„A regionális közegészségügyi hivatalok saját kompetenciájukban enyhébb vagy szigorúbb feltételeket határozhatnak meg” – közölte Mikas. Hozzátette, hogy a szociális intézményekre vonatkozó feltételeket a munka-, szociális és családügyi minisztérium határozza meg.

Mária Patakyová ombudsman mutatott rá a kórházi látogatások körül kialakult helyzetre. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterhez (OĽANO-jelölt) fordult, hogy adjon kivételeket a látogatási tilalom alól, hogy a hozzátartozók elbúcsúzhassanak a súlyos állapotban lévő betegektől. Az ombudsmant a járvány áldozatait tömörítő Valódi áldozatok (Skutočné obete) közössége kereste meg azzal, hogy megfertőződött, súlyos állapotban lévő szeretteik haldokolnak a kórházban, és ők nem látogathatják meg őket.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet