A beoltottaknak nem kell karanténba vonulniuk a határ átlépésekor

A beoltottaknak nem kell karanténba vonulniuk a határ átlépésekor

Változott a közlekedési szemafor. Mostantól a beoltottságtól függ, milyen előírások vonatkoznak a Szlovákiába érkezőkre. Megszűnik az országok járványügyi helyzet szerinti kockázati besorolása – derül ki az egészségügyi minisztérium aktualizált tervezetéből, amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány. Az utazási szemafor megváltoztatásával a delta vírusvariáns behurcolásának kockázatát igyekeznek minimalizálni.

Teljes mértékben beoltottnak akkor tekinthető valaki, ha legalább 14 nap eltelt a második oltás (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Sputnik V) beadása óta, valamint azok, akik két héttel korábban megkapták az egydózisú vakcinát (Johnson&Johnson), továbbá akik legalább 14 napja megkapták az első oltást, azt követően, hogy nem régebben, mint 180 napja átestek a COVID-19 betegségen. A javaslat értelmében mindegyik szabály egy évig lesz érvényben.

A beoltottaknak a határátlépés után az úgynevezett GreenPass felmutatásával, vagy a QR-kódjukkal ellátott dokumentummal kell igazolniuk, hogy megkapták a vakcinát – közölte a tárca.

Akik nem kaptak oltást, azoknak az eHranica rendszerben kell regisztrálniuk, és a határátlépést követően 14 napra karanténba kell vonulniuk. Legkorábban a karantén ötödik napján végeztethetnek PCR tesztet. Ha a teszt eredménye negatív, a karanténnak vége – derül ki Martin Klus külügyi államtitkár nyilatkozatából.

A frissített utazási szemafor átmeneti időszakot jelöl ki az ingázóknak az oltásra. Az ingázók hét napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel léphetik át a határt. Klus tájékoztatása szerint augusztus 9-től várhatóan az ingázókra is a beoltottakra és másokra vonatkozó általános szabályok lesznek érvényesek.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a 12 év alatti, be nem oltott gyerekekre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a szüleikre.

A 12 és 18 év közötti be nem oltott gyerekeknek ugyanúgy karanténba kell vonulniuk, mint a szüleiknek, ha legalább az első oltást megkapták. Augusztus 9-től a 12 és 18 év közötti gyerekekre is az általános előírások lesznek érvényesek – tette hozzá Klus.

Az utazási szemafor lényege az, hogy minimalizálja a delta vírusvariáns behurcolásának veszélyét, és késleltesse a dominánssá válását, nehogy ellenőrizhetetlenül terjedni kezdjen az országban.

„Az aktualizált közlekedési szemafor célja a járványügyi kockázat minimalizálása. Ennek a jelzőrendszernek és az aktív határellenőrzésnek csak akkor van értelme, ha ezzel időt nyerünk, és felgyorsítjuk a lakosság beoltását, hogy ha a járvány harmadik hulláma elér bennünket, minél kevesebb ember kerüljön kórházba és minél kevesebben haljanak meg” – szögezte le a minisztérium.

A kockázatos országok listáját egy szakértői konzorciummal konzultálva hetente közzéteszi az egészségügyi minisztérium és a külügyminisztérium. A kockázati országok listája csak ajánlásnak tekinthető.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet