Már igényelhető a digitális uniós COVID-útlevél

Már igényelhető a digitális uniós COVID-útlevél

Már igényelhető a digitális uniós COVID-útlevél. Az érdeklődők az interneten kérhetik, és a Slovensko IT által kiadott állami GreenPass alkalmazásban tárolhatják a dokumentumot. Az igazolványokat az uniós szabályozásnak megfelelő technikai specifikáció szerint állítják ki, hogy azokat a közös uniós rendszerben ellenőrizni lehessen, a rendszerhez az összes uniós tagállam hozzáfér. Az intézkedést szerdán jelentették be az egészségügyi minisztériumban.

A digitális európai COVID-útlevél az EU valamennyi tagállamában érvényes, ezzel a tanúsítvánnyal igazolhatjuk, hogy megkaptuk a COVID-19 elleni védőoltást, illetve átestünk a betegségen vagy negatív a koronavírus-tesztünk eredménye. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint erre QR-kódot használnak. A kártya ingyenes, és az ország hivatalos nyelve mellett angolul is kiállítják. Elektronikusan és papíralapú formátumban is kiadják. A tanúsítvány neve eredetileg greenpass vagy zöld COVID-útlevél volt.

Az első ilyen igazolásokat a hétvégén kezdtek küldeni a lakosoknak elektronikus formában. Mindenki megkapja e-mailben, aki már kapott ideiglenes oltási igazolást. Hétfő (június 28.) óta lehet kérni a korona.gov.sk weboldalon.

Az ilyen digitális tanúsítványokat az egészségügyi minisztérium által kidolgozott alkalmazásban lehet tárolni. Ezek több mobilalkalmazásban is hozzáférhetők, például az egészségbiztosítókéban.

Pavol Capek, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) vezérigazgatója elmondta, az oltóközpontoktól és a mobil tesztelőpontoktól kapott információk alapján állítja ki az igazolásokat. Jelenleg háromféle kártyát bocsátanak ki. Az egyikkel igazolhatjuk, hogy megkaptuk a védőoltást, a másodikkal azt, ha az elmúlt 180 napban átestünk a COVID-19 betegségen, a harmadik pedig azt igazolja, hogy tesztet végeztettünk.

Az uniós digitális COVID-útlevél igényléséhez egy önkiszolgáló portálra kell regisztrálni. Miután ellenőriztük a jelentkezést, kiválaszthatjuk, melyik kártyát kérjük, és kérhetjük az automatikus postázást is. Ugyanakkor az NCZI hétfőn újra elküldte a COVID-19-útlevelet minden lakosnak, akit a Moje ezdravie rendszerben regisztrálnak, vagyis aki tesztet csináltatott, vagy beoltatta magát. Ez egy 9 jegyű alfanumerikus azonosító kód, amellyel be lehet jelentkezni a Moje ezdravie rendszerbe, ahol az összes adat megtalálható az elvégzett tesztekről vagy az oltásról, és a személyazonosság ellenőrzésére szolgál a digitális COVID-kártya igénylésekor.

Az igénylő kérheti, hogy az új kártyát automatikusan elküldjék neki a mobilalkalmazásokon keresztül, és ezt a korona.gov.sk oldalon található űrlapon keresztül is igényelheti. Aki ezt nem kéri, minden egyes változás után új digitális COVID-útlevelet kell igényelne, amire legkorábban 24 órával a vakcina beadását vagy a tesztet követően lesz lehetőség.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet