Vajdasági naiv festők alkotásai láthatók a nyár folyamán a Galériában

A kovačicai naiv művészet világa” (Svet kovačického insitného umenia) címmel új kiállítás látható nyáron a Rozsnyói Bányászati Múzeum főtéri Galériájában. A megnyitóra 2021. július 13-án 16:00 órától kerül sor.

A vajdasági szlovákok, főleg Kovačica község környékére jellemző naiv festészetének hagyománya egészen a múlt század 30-as éveinek végére nyúlik vissza – tudtuk meg a múzeum munkatársaitól. Az első festők kedvtelésből kezdtek el festeni, elsősorban képeslapok és fényképek egzotikus témáit másolták. Később a körülöttük zajló mindennapokra felfigyelve a paraszti élet és a népszokások váltak a kovačicai naiv művészet központi témájává.

Legfőképpen Stojan Trumić festőművész volt az, aki segített a kovačicai festőknek túllépni az idegen témák másolásánának fázisán, és szükségét érezzék, hogy saját, eredeti módon fejezzék ki magukat. Trumić látogatni kezdte őket, és felhívta az alkotók figyelmét a szlovák népművészet és az autentikus festészet értékeire. Kovačicában elsőként Martin Jonáš és Ján Sokol állította ki saját képeit. A további kiállításokon, a múlt század 50-es éveinek első felében egyre több eredeti alkotás szerepelt. A festészet iránti érdeklődés eredményeképpen 1955-ben megnyílt az akkori Jugoszlávia első falusi képtára, a Népi festők galériája.

A mostani sorrendben már a harmadik kiállítása lesz a vajdasági művészeknek a múzeumunkban. A tárlat a legismertebb kovačicai és padinai szlovák festők, a világhírű Naiv festészeti galéria alapítóinak – Martin Jonáš, Zuzana Chalupová, Ján Husárik és Ján Kňazovic – alkotásait mutatja be. Rajtuk kívül más szerbiai naiv művészek is képviseltetik magukat,“ tájékoztatta portálunkat Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója.

A kiállítás egészen szeptember 14-ig megtekinthető a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában (Bányászok tere 25.).

  • pr-i, Rozsnyó-vidék

Related Posts

Csütörtökön zárva lesz a városi hivatal
Kerékpáron a baglyok nyomában – múzeumi tábor gyerekeknek
Szeptember 13-án kezdődik a háromnapos Rozsnyói Vásár