Augusztus 2-tól is zöld marad minden járás

Augusztus 2-tól is zöld marad minden járás

A régiók besorolása szempontjából változatlan a járványhelyzet Szlovákiában. Augusztus 2-tól, hétfőtől is zöld színű, azaz megfigyelési szakaszban lesz minden járás – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztériumának szóvivője.

forrás: SZK Egészségügyi Minisztériuma

Az elmúlt két hétben azonosított fertőzöttek 76 százaléka nem volt beoltva. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint ez azt jelzi, hogy a járvány harmadik hulláma azokat fogja érinteni, akik nem kapták meg a vakcinát. A beoltottak aránya régiónként eltérő. A régiókat tekintve 26 és 59 százalék között van az első adaggal beoltottak aránya, 23 és 54 százalék között a teljesen beoltottaké – számolt be a TASR hírügynökség.

„A reprodukciós ráta már harmadik hete meghaladja a kritikus 1-es értéket, azaz kijelenthetjük, hogy Szlovákiában megkezdődött a harmadik járványhullám. Ebben a hullámban a vírus új, először Indiában azonosított delta variánsa fog dominálni, ez a variáns  jóval fertőzőbb a korábbi változatoknál. Minden egyes ember találkozni fog ezzel a vírussal” – mondta Martin Pavelka epidemiológus, az Egészségügyi Elemzések Intézetének munkatársa. A szakember elmondta, a delta variáns súlyosabb megbetegedést okoz a fiatalabbaknál is.

„A korábban, az Egyesült Királyságban azonosított alfa változathoz képest a kórházi kezeléssel járó súlyos betegség kockázata nagyjából megduplázódott” – jegyezte meg Pavelka. Járványtani tanulmányok eredményei támasztják alá, hogy a védőoltás a leghatékonyabb védekezés a delta variáns ellen – tette hozzá. Rendkívül fontos azonban, hogy a második oltást is beadják. Fogy az idő, most van az utolsó lehetőség a teljes védettség megszerzésére, mielőtt még a harmadik hullám sokakat megbetegítene.

  • forrás: tasr


Hagyj üzenetet