A kisebbségek védelmével kapcsolatban terjeszt elő indítványt az OĽANO

A kisebbségek védelmével kapcsolatban terjeszt elő indítványt az OĽANO

Az OĽANO képviselői olyan indítványt terjesztenek elő a parlament szeptemberi ülésén, melynek célja, hogy mind hazai, mind európai kontextusban egyértelműen kifejezzék, hogy a kisebbségek jogait tiszteletben kell tartani. A szerdai sajtótájékoztatón a képviselők ezt azzal az aggodalmukkal indokolták, hogy különböző fórumokon egyre nő a kisebbségek és más közösségek tagjai iránti agresszió és tiszteletlenség – tájékoztatott a TASR hírügynökség.

Az állásfoglalás határozottan elítéli a kisebbségek és más közösségek iránti bárminemű diszkriminációt, és felszólítja a felelős szerveket és intézményeket, hogy kövessék nyomon a gyűlölködő megnyilatkozásokat a nyilvános térben – a választott képviselők kisebbségi jogokkal kapcsolatos megnyilvánulásait is beleértve.

Kristián Čekovský, a parlament Kulturális- és Médiabizottságának elnöke arra figyelmeztetett, hogy a demokrácia egyik ismertetőjegye a kisebbségek felelősségteljes védelme a többség részéről. „Ezért itt van az ideje annak, hogy egy ilyen pozitív jelzést küldjünk a kisebbségeknek” – közölte az indítvánnyal kapcsolatban. Anna Mierna képviselő és Szakolca (Skalica) polgármestere szerint fontos, hogy a törvényhozás is kifejezze a kisebbségek támogatását, mivel a parlamentben is jelennek meg olyan javaslatok, amelyekkel a kisebbségi jogok korlátozására törekszenek.

Andrej Stančík szerint az indítvánnyal a környező országokban lezajló történésekre is reagálnak. Megemlítette a lengyel önkormányzatokon belül kialakított LGBTI-mentes övezetek létrehozását, illetve azt a vitatott magyarországi törvényt, amely korlátozza az iskolákban a tanulók felvilágosítását a homoszexualitás és transzneműség kérdéseiről. Juraj Krúpa, a parlament Védelmi és Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke bízik benne, hogy az indítványt a parlamenti képviselők többsége probléma nélkül támogatni fogja. Čekovský arról tájékoztatott, hogy az indítványt a koalíciós tanács ülésén már megtárgyalták.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com


Hagyj üzenetet