Már elkezdődött a járvány harmadik hulláma – állítja a járványügyi szakember

A reprodukciós ráta már harmadik hete meghaladja a kritikus 1-es értéket. Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének epidemiológusa közölte, Szlovákiában már elkezdődött a harmadik járványhullám – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

„Ebben a hullámban a vírus új, Indiában azonosított delta variánsa fog dominálni, ez a variáns fertőzőbb, mint a korábbi változatok. Minden egyes ember találkozni fog ezzel a vírussal” – mondta Pavelka. A szakember elmondta, a delta variáns súlyosabb megbetegedést okoz már fiatalabbaknál is. A korábban, az Egyesült Királyságban azonosított alfa változathoz képest a kórházi kezeléssel járó súlyos betegség kockázata nagyjából megduplázódott.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint járványtani tanulmányok eredményei támasztják alá, hogy a védőoltás a leghatékonyabb védekezés a delta variáns ellen – tette hozzá. Rendkívül fontos azonban, hogy a második oltást is beadják.

Az egészségügyi tárca megerősítette, hogy felkészült a COVID-19 járvány harmadik hullámára. „A kórházak készen állnak arra, hogy szükség esetén átalakítsák kapacitásaikat a COVID-betegek fogadására, a minisztérium pedig aktívan dolgozik a lakosság oltásán. Többféle lehetőség is van: a kórházakban lévő oltóközpontokban, a nagy kapacitású oltóközpontokban, egyes cégekben, a körzeti orvosi rendelőkben is lehet kérni az oltást, de mobil oltócsoportok is részt vesznek a munkában” – mondta Eliášová.

Hozzátette, dolgoznak a kontaktuskövetés, a szekvenálás és a szennyvízvizsgálat egyszerűsítésén is. Az egészségügyi minisztérium a gyógyszerkészleteket is ellenőrzi. „A COVID-19-ben szenvedő betegek terápiájához regisztrált és nem regisztrált gyógyszerek is rendelkezésre állnak” – tette hozzá Eliášová.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Az egészségügyi tárca nem tervezi a gyógyszerek patikán kívüli árusításának engedélyezését
Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják