Csütörtök reggelig zivatarok várhatók szinte az egész országban

Szerda este, éjszaka és csütörtökön (július 29.) reggel is intenzív zivatarok várhatók az ország nagy részén – figyelmeztet a közösségi hálón a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ). A legtöbb járásra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, a nyugati országrészekben másodfokú riasztás van érvényben. 

„Egy hidegfront záporokat és zivatarokat hoz a térségbe. Már ezekben a pillanatokban is közelednek az esőfelhők Csehország és Ausztria irányából Szlovákia nyugati része fölé” – közölték a meteorológusok. Erős széllökésekre, jégesőre és özönvízszerű esőre kell készülni.

A meteorológiai intézet másodfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt Pozsony, Trencsén és Nagyszombat  megye egyes járásaira, a riasztás 19-től 22 óráig érvényes. Ezeken a területeken jégesőre és heves zivatarokra kell számítani. „A zivatarokat özönvízszerű eső kísérheti, 30-50 milliméter csapadék eshet, és 70-85 kilométer/órás széllökések várhatók” – figyelmeztetnek a meteorológusok.

A legtöbb járásban este 7-től reggel 8 óráig lesz érvényben az elsőfokú figyelmeztetés. Egyes területeken jégeső is előfordulhat. „A zivatarokat rövid ideig tartó intenzív felhőszakadás kísérheti, 20-40 milliméter csapadék eshet és 65-85 kilométeres széllökésekre kell számítani” – közölték a meteorológusok. A viharok körzetében megemelkedhet a kisebb patakok vízszintje, pincéket, aluljárókat önthet el a víz. Az egész országban elsőfokú riasztás van érvényben a zivatarok miatt, kivéve néhány járást Kelet-Szlovákiában.

Az SHMÚ csütörtökre elsőfokú hőségriadót adott ki, ami 14 és 18 óra között lesz érvényben a Nagykürtösi, a Losonci, a Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Rozsnyói járásban. Ezeken a területeken 33 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

  • forrás: tasr, fotó: piqsels.com

Related Posts

Sikeresen rajtolt Gombaszög
A gombaszögi fesztivál szervezőinek közleménye
Gömöri gasztrofesztivállal veszi kezdetét a Rozsnyói Kulturális Nyár