Csütörtök reggelig zivatarok várhatók szinte az egész országban

Csütörtök reggelig zivatarok várhatók szinte az egész országban

Szerda este, éjszaka és csütörtökön (július 29.) reggel is intenzív zivatarok várhatók az ország nagy részén – figyelmeztet a közösségi hálón a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ). A legtöbb járásra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, a nyugati országrészekben másodfokú riasztás van érvényben. 

„Egy hidegfront záporokat és zivatarokat hoz a térségbe. Már ezekben a pillanatokban is közelednek az esőfelhők Csehország és Ausztria irányából Szlovákia nyugati része fölé” – közölték a meteorológusok. Erős széllökésekre, jégesőre és özönvízszerű esőre kell készülni.

A meteorológiai intézet másodfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt Pozsony, Trencsén és Nagyszombat  megye egyes járásaira, a riasztás 19-től 22 óráig érvényes. Ezeken a területeken jégesőre és heves zivatarokra kell számítani. „A zivatarokat özönvízszerű eső kísérheti, 30-50 milliméter csapadék eshet, és 70-85 kilométer/órás széllökések várhatók” – figyelmeztetnek a meteorológusok.

A legtöbb járásban este 7-től reggel 8 óráig lesz érvényben az elsőfokú figyelmeztetés. Egyes területeken jégeső is előfordulhat. „A zivatarokat rövid ideig tartó intenzív felhőszakadás kísérheti, 20-40 milliméter csapadék eshet és 65-85 kilométeres széllökésekre kell számítani” – közölték a meteorológusok. A viharok körzetében megemelkedhet a kisebb patakok vízszintje, pincéket, aluljárókat önthet el a víz. Az egész országban elsőfokú riasztás van érvényben a zivatarok miatt, kivéve néhány járást Kelet-Szlovákiában.

Az SHMÚ csütörtökre elsőfokú hőségriadót adott ki, ami 14 és 18 óra között lesz érvényben a Nagykürtösi, a Losonci, a Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Rozsnyói járásban. Ezeken a területeken 33 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

  • forrás: tasr, fotó: piqsels.com


Hagyj üzenetet