Hétfőtől 14 járás lesz éberségi fázisban, a többi – köztük a Rozsnyói járás is – zöld marad

14 járás hétfőn (augusztus 30.) éberségi fázisba lép át, az összes többi megfigyelési fázisban lesz. A kormány a szerdai ülésén hagyta jóvá a járások COVID-automata, illetve a fertőzéskockázat mértéke szerinti felosztását – tájékoztatott a TASR hírügynökség.

Hétfőtől éberségi fázisban lesznek a következő járások: Selmecbányai, Bártfai, Gölnicbányai, Késmárki, Kassai I-IV., Kassa-vidéki, Lőcsei, Érsekújvári, Poprádi, Varannói és a Garamszentkereszti. Az összes többi járás zöld besorolású marad.

A zöld járásokban az oltottak korlátozás nélkül végezhetik a legtöbb tevékenységet, azoknak viszont, akik nincsenek beoltva a COVID-19 betegség ellen, és nem is teszteltetik magukat, enyhe korlátozásokkal kell számolniuk. A védőmaszk viselése továbbra is kötelező a belső terekben, mind a zöld, mind a narancssárga járásokban.

A narancssárga besorolású járásokban szigorúbb szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre, az éttermekre, a fitnesz- és wellnessközpontokra, valamint az esküvőkre és a halotti torokra. A vendégek maximális létszáma a szervező által választott működési rendtől függ.

A tömegrendezvények szervezői és a vendéglátóipari egységek üzemeltetői újabban maguk dönthetik el, hogy kinek engedélyezik a belépést. Három üzemmód közül választhatnak: csak a teljes védettséget élvezőket engedik be, vagy azokat, akik oltva vannak, teszteltették magukat vagy átestek már a COVID-19 betegségen, illetve a harmadik lehetőség, hogy mindenkit megkülönböztetés nélkül beengednek.

  • forrás: tasr

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják
A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ajánlatos beoltatniuk magukat