Elkezdődött a 2021/2022-es tanév, a gyerekek visszatértek az iskolába

Két hónap szünet után csütörtökön újra megnyitották kapuikat az alap- és középiskolák, elkezdődött a 2021/2022-es tanév. 706 825 diák ült be az iskolapadba, köztük 65 622 elsős. A tavalyi helyzet nem ismétlődhet meg, nem fognak minden iskolát bezárni a járvány miatt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az oktatási minisztérium kommunikációs és marketingosztálya.

509 704 tanuló tért vissza az alapiskolákba és a speciális alapiskolákba. Az előző tanévhez képest 23 425—tel nőtt az alapiskolások összlétszáma – tájékoztatott a tárca.

A középiskolákba és a speciális középiskolákba összesen 191 121 tanuló tért vissza, köztük 42 105 elsős. Az előző tanévhez képest 5414 fővel csökkent az összlétszám a középiskolákban.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint a legnagyobb változás a tanév végére elkészülő tartalmi reform lesz. „A cél egy egymásra épülő, tartalmas tanterv kidolgozása, a modern tanítási módszerek népszerűsítése és például a kritikai gondolkodás beemelése az oktatásba. Az iskolákat 40 regionális központ fogja segíteni, ahol a tapasztalt pedagógusok készítik majd fel a kollégáikat, és segítik őket átállni az új rendszerre” – magyarázta Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter. A tárca folytatja az Együtt okosabban (Spolu múdrejší) projektet, és további forrásokat különít el erre a célra.

A járvány terjedésének megakadályozása céljából szigorú higiéniai intézkedéseket vezettek be a tanév kezdetén. Az új tanévben nem lesz általános iskolabezárás, és nem lesz tesztelés sem. Ha felbukkan a fertőzés, a közegészségügyi hivatal előírásait kell követni. Az iskolákra az iskolai szemafor vonatkozik.

Az oktatási minisztérium nem javasolja az osztályok keveredését, ajánlja viszont a reggeli szűrés bevezetését és az iskola helyiségeinek rendszeres fertőtlenítését. Az iskolakezdéskor, valamint akkor, ha a tanuló három egymást követő napon át nem megy iskolába, a szülőnek írásban kell igazolnia, hogy a gyerek tünetmentes.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com

Related Posts

„Versfolyam 23” – az online versmondó rendezvény hatodik alkalommal várja a szavalókat
Eddig több mint 600 gyereket oltottak be sárgaság ellen Szepsiben és környékén
Adventi kézfogás – a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja a Rozsnyói járásban folytatódik