175 éve nyitották meg a Jászói-barlangot

Szeptember 29-én volt a 175. évfordulója annak, hogy a nyilvánosság előtt megnyitották a Jászói-barlangot, ez volt az első ilyen barlang a mai Szlovákia területén – tájékoztatta a TASR-t Kristína Bocková, az Állami Természetvédelmi Hivatal Barlangigazgatóságának alkalmazottja (SSJ ŠOP).

Ján Zuskin, az SSJ igazgatója emlékeztetett, a barlang története szorosan kapcsolódik a jászói premontrei apátsághoz. „1846-ban a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Társasága tartott találkozót Kassán, és Richter Alajos jászói apát engedélyezte, hogy a barlang akkor ismert részeit is megnézhessék. Ebből a célból fa hidakat, lépcsőket építettek. A látogatókat vezető kísérte, és maguknak világítottak gyertyákkal. A Jászói-barlang lett az első látogatható barlang” – részletezte Zuskin. Folyamatosan problémák adódtak azonban, például a víz rendre elöntötte a barlang alacsonyabban fekvő részeit, és az érdeklődés sem volt túl nagy, ezért hosszabb szünet következett, és csak 1924-ben nyitották meg ismét a turisták előtt.

Jászó a Kassa-vidéki járásban fekszik, régészeti leletek igazolták, hogy a barlangot már a kőkorszakban is használták emberek. A középkorban gyakran menekültek ide a környékbeliek és a szerzetesek, például a tatárjárás idején vagy a török portyázások elől, de a rendi felkelések idején is.

„A barlang falain számos felirat található, a legrégebbi 1452-ből származik, és a huszita időkhöz kötődik. Ez a legrégebbi barlangi felirat Szlovákiában” – tette hozzá az igazgató.

Emlékeztetett, hogy 2021 a barlangok és karsztok nemzetközi éve, és idén ünneplik a Deménfalui-barlang (Demänovskej jaskyňa) felfedezésének 100. évfordulóját is.

  • forrás: tasr, fotó: flickr.com

Related Posts

Erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok a Rozsnyói és a Kassa-vidéki járásban
Eddig több mint 600 gyereket oltottak be sárgaság ellen Szepsiben és környékén
Még mindig érvényben van a szmogriasztás Nagyida környékén