Naponta átlagosan 1200 új fertőzöttet regisztrálnak Szlovákiában: romlott a járványhelyzet, itt a harmadik hullám

Naponta átlagosan 1200 új fertőzöttet regisztrálnak Szlovákiában: romlott a járványhelyzet, itt a harmadik hullám

Az új koronavírus okozta járványhelyzet enyhén romlott, Szlovákiában megkezdődött a világjárvány harmadik hulláma. Hétfőtől (október 4.) 13 járásban másodfokú vészriasztás lép életbe (bordó besorolás). 39 járás piros, 27 pedig narancssárga besorolású lesz. Pillanatnyilag 56 páciens szorul mesterséges lélegeztetésre. A másik oldalon növekedett azoknak a száma, akik hajlandóak voltak beoltatni magukat a COVID-19 elleni vakcina első adagjával. Erről csütörtökön tájékoztatott Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) elnöke.

“Jelentősebb mértékben romlott a járványhelyzet Kiszucaújhelyen (Kysucké Nové Mesto) és Csacán (Čadca)” – közölte Mišík, hozzátéve: hogyha a helyzet tovább fog romlani, a régió fekete besorolást is kaphat. A szakértő szerint nő az esetszám a Gyetvai, Sztropkói és Felsővízközi járásban (okresy Detva, Stropkov, Svidník) is.

“Az elmúlt héten naponta átlagosan 1200 új esetet vettek nyilvántartásba. Hét nap alatt csaknem 400 páciensnek kellett befeküdnie kórházba. Pillanatnyilag 453, igazoltan koronavírus-fertőzött beteget kezelnek kórházban, csaknem 40 százalékkal többet, mint az előző héten” – hangsúlyozta Mišík. Nőtt a mesterséges lélegeztetésre szoruló páciensek száma is.

Az elmúlt héten mintegy 300 COVID-pozitív pácienshez kellett gyorsmentőt hívni, a legtöbb ilyen eset Kassa, Zsolna és Eperjes megyében fordult elő. Mišík elmondása szerint a kórházakra jelenleg Eperjes megyében nehezedik a legnagyobb nyomás. Hozzátette: a kórházi ellátásra szoruló páciensek mintegy felét az ország keleti felében kezelik.

Nőtt a védőoltás első dózisa iránti érdeklődés. Míg két héttel ezelőtt minimum 12 000 oltott volt hetente, a múlt héten már 16 000. A legveszélyeztetettebb korosztály, a 75 évnél idősebbek körében mintegy kétszázezren vannak még, akik nem oltatták be magukat.

Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászati szakértőjének elmondása szerint kezdődik a harmadik hullám, amely minden jel szerint a másodiknál is rosszabb lesz, ami a pozitív esetek számát illeti.

  • forrás: tasr, illusztrációs kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet