Egyre erősödik a harmadik hullám, ezért 10 millió antigén tesztet vesz a kormány

Egyre erősödik a harmadik hullám, ezért 10 millió antigén tesztet vesz a kormány

Szlovákia 10 millió antigén tesztet vásárol az Európai Bizottság közös közbeszerzési pályázata keretében – hagyta jóvá a kormány a csütörtöki ülésén. A szerződéskötés az egészségügyi minisztérium feladata, a költségeket a pénzügyminisztérium állja.

A vásárlást azzal indokolja a tárca, hogy egyre erősödik a harmadik hullám, és szükség van a lakosság tesztelésére, mert ez is a védekezés egyik formája.

Az egyes minisztériumok azt is meghatározták, mennyi tesztre van szükségük. 1,2 milliót kap a munkaügyi tárca, 4,8 milliót az iskolaügy, 1,8 milliót a gazdasági tárca, és 3,2 milliót az egészségügyi minisztérium.

Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter a kormány mai ülését követően azt is közölte, hogy a teszteket az iskolákban, a kórházakban, a mobil tesztelőpontokon, a szociális intézetekben és a tesztelés iránt érdeklődő cégekben is fogják használni. „Az első szállítmány napokon belül megérkezik” – tette hozzá.

A tárca emlékeztetett, hogy Szlovákia az EU-tagjaként csatlakozott az Európai Bizottság közös közbeszerzési pályázatához (SANTE/2020/C3/064). Az EB a Siemens ajánlatát találta a legelőnyösebbnek és CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Testeket vásárol a cégtől, amelyekkel az otthoni tesztelés is elvégezhető.

  • forrás: tasr, illusztrációs fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet