Kassa megyében is nőtt azoknak a COVID-pozitív pácienseknek a száma, akikhez gyorsmentőt kellett hívni

Kassa megyében is nőtt azoknak a COVID-pozitív pácienseknek a száma, akikhez gyorsmentőt kellett hívni

38 járásban magas szintű az új koronavírus közösségi terjedése. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be Matej Mišík, az egészségügyi minisztérium mellett működő Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója. Hozzátette: a PCR tesztek pozitivitása öt járásban meghaladja a 25 százalékot.

Ismét nőtt azoknak a COVID-pozitív pácienseknek a száma, akikhez gyorsmentőt kellett hívni. A legtöbb ilyen eset Zsolna, Kassa és Eperjes megyében fordult elő. Zsolna megyében a kórházak telítettsége az előző hullám csúcsértékével összevetve 30, Kiszucán (Kysuce), az Ólublói (Stará Ľubovňa) és a Bártfai (Bardejov) járásban pedig 50 százalékos.

Mišík elmondása szerint a múlt héten nyilvántartásba vett új fertőzöttek negyede 18 évnél fiatalabb volt, miközben ez a korcsoport csupán a népesség 19 százalékát teszi ki. A PCR tesztek hétnapos incidenciája az Ólublói járásban volt a legmagasabb. “Az előző héthez képest emelkedett. Jelentős növekedést tapasztaltunk a Sztropkói (Stropkov) járásban is” – tette hozzá az igazgató, aki szerint a járványhelyzet az esküvők és egyéb ünnepségek miatt romlik, amelyek miatt az emberek sokat utaznak. A másik ok az érintett térségek alacsony átoltottsága.

A Szakolcai járásban (okres Skalica) ugyanakkor javult a helyzet, így az legközelebb bordó helyett piros besorolást kaphat a COVID-automata szerint.

Az elmúlt héten mintegy 15 000 fővel nőtt azok száma, akik megkapták a vakcina első dózisát. Az előző héthez képest kevesebben oltatták be magukat. Továbbra sincs beoltva 185 000, 70 évnél idősebb lakos. A kórházak naponta átlagosan 80 új koronavírus-fertőzött beteget vesznek fel. Többségük oltatlan, ami Mišík szerint a vakcina hatékonyságát bizonyítja.

Hétfőtől (október 11.) 16 járásban lesz érvényben másodfokú vészriasztás (bordó besorolás). 43 járás piros, 20 pedig narancssárga besorolású lesz.

  • forrás: tasr, illusztrációs kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet