Krajniak: A munkaadó ellenőrizheti, hogy be van-e oltva az alkalmazott

Krajniak: A munkaadó ellenőrizheti, hogy be van-e oltva az alkalmazott

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szerint az alkotmány lehetővé teszi, hogy a munkaadó megállapítsa, be van-e oltva koronavírus ellen az alkalmazottja vagy sem, ám emiatt senkit nem érhet semmilyen hátrányos megkülönböztetés – tájékoztatott a TASR csütörtökön.

„A háromoldalú érdekegyeztető tanácson az a megállapodás született, hogy az igazságügyi miniszterrel megvizsgáltatjuk, engedi-e az alkotmány, hogy a munkaadó megkérdezze a munkavállalótól, hogy be van-e oltva” – magyarázta a miniszter. A válasz az, hogy igen, de ebből nem származhat semmilyen hátrányos munkahelyi megkülönböztetés. A cél az, hogy a munkaadó megszervezhesse a munkavégzést, például a beoltottak egy csoportban dolgoznak, a beoltatlanok másikban, és hasonló intézkedések.

„Eredetileg azon gondolkodtunk, hogy a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) rendelete szabályozhatná ezt, de az a döntés született, hogy jobb lesz módosítani emiatt a munka törvénykönyvét” – mondta a miniszter.

A következő érdekegyeztető tanácson ismét terítékre kerül a javaslat, és ha mindenki egyetért vele, akkor ilyen értelemben módosítják a munkavállalással kapcsolatos törvényeket.

  • forrás: tasr, illusztrációs kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet