Október végére napi 2500-3500 fertőzött lesz – állítja Lengvarský

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt) szerint október végén naponta 2500-3500 ember koronavírus-tesztje lesz pozitív. Ezt a szerdai kormányülést követően mondta a tárcavezető.

A minisztérium napi 150-250 betegfelvétellel számol. A kórházban ápolt betegek száma elérheti az 1600-at, és akár 170 páciensnek is szüksége lehet mesterséges lélegeztetésre. „A halálozások napi átlaga 23 és 32 fő között lehet, az októberi havi átlag pedig 450 és 550 fő között” – mondta Lengvarský, és hozzátette, a járvány tendenciája a feltételezéseknek megfelelően alakul.  „A kórházak kihasználtsága átlagosan 19 százalékos, de nagy különbségek vannak a régiók között” – mondta a miniszter. Példaként említette az eperjesi kórházat, ahol a kapacitás 44 százaléka foglalt, míg Nyitrán ez az arány csak hét százalék.

A múlt héten naponta átlagosan 2438 fertőzöttet regisztráltak. 736 beteget vettek fel a kórházak, 52-vel többet, mint az előző héten. A kórházi felvételek száma 22 százalékkal, 966-ra emelkedett.

Lengvarský azt mondta, a közelgő mindenszentekkel összefüggésben nem tervezi az utazás korlátozását vagy az országos tesztelés bevezetését. Csütörtökön (október 21.) a szakértői konzílium a fekete járásokban élő beoltottakat érintő kivételekről is tárgyalni fog. „Nem szeretnék most belemenni abba, hogy mely intézkedésekhez lehet hozzányúlni és melyekhez nem” – jegyezte meg a miniszter.

Október 25-től tíz járás fekete besorolású lesz – Kassa és környéke bordó, a Rozsnyói járás piros marad

Hétfőtől (október 25.) tíz járás lesz fekete besorolású. Harminc járás második veszélyességi fokozatban, bordó fázisban, 27 pirosban és 12 narancssárgában lesz.

  • forrás: tasr, fotó: teraz.sk

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Felhős hétvége: szombaton megváltozik az időjárás, eső várható
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják