A nemzetiségi műsorszolgáltatás bővítését javasolja a Szövetség

A nemzetiségi műsorszolgáltatás bővítését javasolja a Szövetség

A nemzeti kisebbségek számára sugárzott közszolgálati televíziós műsorszolgáltatás kapacitásának fokozatosan el kell érnie legalább a napi négy órát. Erre figyelmeztet a médiaszolgáltatásokról szóló törvényjavaslathoz csatolt kollektív észrevétel, melyet Rigó Konrád volt kulturális államtitkár dolgozott ki – tájékoztatott a TASR hírügynökség.

Rigó jelenleg az újonnan alakult Szövetség párt tagja. Utóbbi kiszélesítené a szlovák zeneművek kötelező arányának meghatározását is oly módon, hogy abba a nemzeti kisebbségek nyelvén íródott dalok is beletartozzanak.

Rigó rámutatott: a nemzetiségi műsorszolgáltatás arányának a vonatkozó jogszabály értelmében meg kellene felelnie az adott kisebbség számarányának. Ami azonban az RTVS televíziós közvetítését illeti, évtizedek óta nem sikerül tartani az előírt arányokat. “Nem gondolom, hogy éppen most, amikor új csatornák indulása várható, és ezáltal jelentősen növekedni fog a közszolgálati televízió sugárzási ideje, nem lenne kapacitás a nemzeti kisebbségek nyelvén történő sugárzás bővítésére” – érvel a volt államtitkár.

Rigó azt is kifogásolja, hogy az előterjesztett törvényjavaslat éves kvótát ír elő. Eszerint a nemzetiségi műsorszolgáltatás minimális adásideje évi 360 óra lenne. Úgy véli, inkább az egy napra, egy hétre, vagy egy hónapra vonatkozó minimális adásidőt kellene meghatározni.

A Szövetség bővíteni javasolja azoknak a műsoroknak a listáját is, amelyek kivételt élveznének a feliratozás, illetve az államnyelvre fordítás kötelezettsége alól. Eszerint az összes kisebbségi nyelven sugárzott műsor kivételt kapna, nem csupán azok, amelyeket olyan nyelven sugároznak, amely hivatalosnak számít az Európai Unióban. Rigó szerint ezáltal megszűnne az egyes kisebbségi nyelvekkel szembeni eltérő bánásmód azon az alapon, hogy az adott nyelv az Európai Unió hivatalos nyelve-e vagy sem.

  • forrás: tasr, fotó: Facebook


Hagyj üzenetet