Szövetség: A multietnicitás valós jelenség Szlovákiában

Szövetség: A multietnicitás valós jelenség Szlovákiában

A kettős nemzetiség, illetve a multietnicitás valós jelenség Szlovákiában, a kormánynak ennek megfelelő lépéseket kell tennie. Ezt a parlamenten kívüli Szövetség párt képviselői jelentették ki csütörtökön. Sólymos László, a párt országos tanácsának elnöke üdvözölte, hogy a népszámlálás keretében meg lehetett adni a második nemzetiséget is. A kormánynak a párt szerint kumulatív módon kell kezelnie az eredményeket.

Népszámlálás: a magyarság a legnagyobb létszámú nemzeti kisebbség Szlovákiában

Az eredmények összehasonlítását a Szövetség szerint megnehezítheti, hogy a népszámlálás során az emberek két nemzetiséget is megjelölhettek. Ezért arra kéri a kormányt, hogy a nemzetiségekre vonatkozó adatokat kumulatív módon kezelje. “Ez nagyon fontos a közösségek szempontjából. Az egyes közösségek jogainak elismerése és a támogatási szintjük is ezektől a számoktól függ” – mutatott rá Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Sólymos szerint beigazolódott a második nemzetiségre vonatkozó kérdés létjogosultsága. “Szlovákia többnemzetiségű ország, ahol az asszimilációt csak közösen állíthatjuk meg. Nekünk köszönhetően ez az ország sokszínűbb, gazdagabb és remélem, hogy toleránsabb is” – fűzte hozzá a kisebbségi politikus.

Bukovszky László, a nemzeti kisebbségekért felelős kormánymegbízott emlékeztetett a Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságának (VNMES) határozatára, mely szerint a kormánybiztos feladata létrehozni egy munkacsoportot, amely kidolgozza a nemzetiségre, egyéb nemzetiségre és anyanyelvre vonatkozó népszámlálási adatok értelmezési kereteit. A bizottságba meghívják a kisebbségek, a központi állami szervek és a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának képviselőit is.

  • forrás: tasr, fotó: Facebook


Hagyj üzenetet