Az ország lakosságának több mint fele római katolikus, a Rozsnyói járásban 40% feletti az ateisták száma

Az ország lakosságának több mint fele római katolikus, a Rozsnyói járásban 40% feletti az ateisták száma

Szlovákia lakosságának több mint fele (55,8 százalék) római katolikus vallású. Ez több mint 3,04 millió lakost jelent. Ezt követi az evangélikus vallás 5,3 százalékkal (287 ezer ember), majd a görögkatolikus négy százalékkal (218 ezer fő). A második legnagyobb csoport a vallási hovatartozás nélküliek, közel 1,3 millió ember, a lakosság 23,8 százalékát alkotják – derül ki a 2021-es népszámlálási adatokból, amit csütörtökön tett közzé a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala.

Alexander Ballek, az országos statisztikai hivatal elnöke leszögezte, hogy a római katolikus vallásúak aránya 6 százalékponttal csökkent 2011 óta, ez összesen 308 700 főt jelent – számolt be a TASR.

Református vallásúnak a lakosság 1,6 százaléka vallotta magát, a többi vallási felekezethez tartozók száma nem éri el az 1 százalékot. A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a lakosság 6,5 százaléka ismeretlen felekezeti hovatartozást jelölt meg. A Szesztestvérek gyülekezetéhez (Svedkovia liehovovi) tartozónak 14 207-en vallják magukat, a jediizmusnak (Jedi lovagok rendje) 1389 híve van, 590-en pedig pastafariánusok, vagyis a tésztafalók társaságának tagjai.

„Egyúttal nőtt a vallás nélküliek aránya, a 2011-es 13,4 százalékról 23,8 százalékra” – tette hozzá Ballek. Pozsony megye lakosságának 40 százaléka vallotta magát ateistának, szintén 40 százalék felett van a vallás nélküliek száma a Pozsonyi járásokban és a Rozsnyói járásban.

A katolikusok aránya Pozsony és Kassa megye kivételével minden megyében meghaladja az 50 százalékot, egy járásban, a Námesztóiban (Námestovo) pedig meghaladja a 90 százalékot (92,4 százalék). A katolikusok aránya a Mezőlaborci (Medzilaborce) járásban a legalacsonyabb, 8,7 százalék. A legtöbb evangélikus a Miavai (Myjava), a Liptószentmiklósi (Liptovský Mikuláš) és a Stubnyafürdői (Turčianske Teplice) járásban van. A görögkatolikus egyház hívei a Mezőlaborci, a Sztropkói (Stropkov), a Szobránci (Sobrance) és a Felsővízközi (Svidník) járásban élnek a legnagyobb számban.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet