Az államfő jóváhagyta a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvénymódosítást

A szlovák mellett a kisebbségek nyelvén is fel lehet majd tüntetni az érintett községekben található útirányjelző táblákon szereplő feliratokat. Ez a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvénymódosításból következik, melyet októberben fogadott el a parlament, és hétfőn írt alá Zuzana Čaputová államfő. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta.

A jogszabály lehetőséget biztosít az érintett önkormányzatoknak arra, hogy az útirányjelző táblákon szereplő államnyelvű felirat mellett a kijelölt cél megnevezését a helyi nemzetiség nyelvén is feltüntethessék.

Jelenleg a községhatárt jelölő útjelző táblákon, vagy a közigazgatási intézmények épületein tüntetik fel az érintett községek nevét a helyi kisebbség nyelvén. Az intézkedés azokat a településeket érinti, ahol a nemzeti kisebbséghez tartozó szlovák állampolgárok számaránya két egymást követő népszámláláson eléri az összlakosság legalább 15 százalékát. Ilyen esetben a hivatali ügyintézés során is használható a helyi kisebbség nyelve – emlékeztetett a TASR.

A módosítás, melynek értelmében a településrészek neve is feltüntethető lesz az adott kisebbség nyelvén a községhatárt jelölő útjelző táblákon, 2022. január 1-ével lép hatályba.

  • forrás: tasr, fotó: Új Szó

Related Posts

Zuzana Čaputová nem indul újra az államfői posztért
Čaputová kinevezte a szakértői kormányt
Az államfő közzétette a szakértői kormány tagjainak nevét