Szünetelnek, vagy távoktatásban fognak működni a szakkörök

Szünetelnek, vagy távoktatásban fognak működni a szakkörök

Hétfőtől (november 29.) zárva maradnak, vagy távoktatásra térnek át a művészeti alapiskolák, a szabadidőközpontok, a nyelviskolák, az iskolai klubok és az iskolán kívüli tevékenységek – jelentette be pénteken Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter. A tárcavezető szerint ez az egyik lehetséges intézkedést, amely segít megelőzni, hogy az iskolákban járványgócok alakuljanak ki. A téli szünet korábban kezdődhetne, a tanítás már december 17-én befejeződne. „Erről még konzultálni kell” – mondta.

„Hétfőtől (november 29.) az óvodák, az alap- és középiskolák, a speciális iskolák és a speciális nevelési intézmények, valamint a tanácsadó központok maradnak nyitva” – jelentette ki Gröhling.

Elena Prokopová, az egészségügyi tárca gyermekegészségügyi főtanácsadója hozzátette, a szakköri tevékenység szüneteltetésének fő célja a mobilitás csökkentése és annak megakadályozása, hogy olyan gyerekek találkozzanak, akik nem egy osztályba járnak. Ezáltal nagyobb védettséget kapnak maguk az iskolák. „Arra összpontosítsunk, hogy az iskolai alapoktatás működjön, minden más most mellékes” – tette hozzá.

A tárca utasításai szerint az iskolákban szigorúan tilos az osztályok keveredése a testnevelés órán és más órákon is. Lehetőség szerint az étkezdében se keveredjenek az osztályok, más időpontban, külön étkezzenek. A kollégiumok OTP-üzemmódban fognak működni.

Gröhling emlékeztetett, hogy a minisztérium a hét közepén 4,38 millió eurót folyósított az óvodáknak, az alap- és középiskoláknak tesztek, szájmaszkok, reszpirátorok, védőfelszerelések vásárlására. Az összeget alkalmazottanként 30 euróban határozzák meg. Összesen 2766 fenntartó és 146 195 alkalmazott között oszlik meg ez az összeg.

Az oktatási minisztérium vezetője kiállt az iskolák működéséről szóló döntés mellett, annak ellenére is, hogy a szakértői konzíliumnak más a véleménye. „Ha az iskolákat bezárjuk, az nem fogja megoldani a járványhelyzetet. Azt a védőoltás fogja megoldani” – hangsúlyozta Gröhling. Emlékeztetett, hogy a szaktárca rendelkezésére álló adatok folyamatosan igazolják, hogy az iskolákban nem alakulnak ki gócok. A miniszter azt mondta, attól tart, hogy az iskolák ideiglenes bezárása végül hosszabb ideig tartana, ami negatív hatással lenne az oktatásra, valamint a gyerekek mentális állapotára és szociális helyzetére.

Gröhling végezetül elképzelhetőnek nevezte, hogy a járványhelyzet alakulásának függvényében módosul az iskolák működtetése. „Ha jelentősen romlana a helyzet, kidolgozzuk az egyes változtatásokat” – tette hozzá.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet