Egészségügyi tárca: A szlovák állampolgárok külföldön is megkaphatják a 3. dózist

Egészségügyi tárca: A szlovák állampolgárok külföldön is megkaphatják a 3. dózist

A külföldön élő szlovák állampolgárok eldönthetik, hogy a COVID-19 betegség elleni védőoltás harmadik adagját Szlovákiában vagy a másik országban veszik-e fel. Ezt a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma erősítette meg a TASR hírügynökségnek kedden.

Külföldön az ott érvényes szabályok szerint oltják be a szlovák állampolgárokat is. Míg Szlovákiában a második és a harmadik adag oltóanyag beadása között hat, addig például Ausztriában csak négy hónapnak kell eltelnie. Július elejétől az Európai Unióban érvényes, digitális COVID-igazolványt abban a tagállamban állítják ki, ahol beadták a vakcinát.

Amennyiben egy szlovák állampolgár egy harmadik országban oltatja be magát, kérnie kell a nemzeti tanúsítvány kiállítását, majd az ockovanie.zahranicie@health.gov.sk oldalon keresztül igényelheti az Európai Unióban érvényes, digitális COVID-igazolványt. Ha az illető Szlovákiában oltatja be magát, az igazolványt automatikusan kiállítják a részére.

A harmadik oltásra jelentkezők regisztráljanak az elektronikus váróterembe – javasolja a minisztérium

Ha valaki az első két adagot az AstraZeneca vagy a Szputnyik V védőoltásból kapta meg, Szlovákiában harmadszorra a Pfizer/BioNTech konzorcium Comirnaty vakcinájával oltják be. Az egészségügyi minisztérium azt nem tudja garantálni, hogy ez más országokban is így lesz.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet