Egyelőre nem igazolták az omikron variánst Szlovákiában

Egyelőre nem igazolták az omikron variánst Szlovákiában

A Szlovákiában vett mintákból egyelőre nem mutatták ki az új koronavírus legújabb variánsát, az omikront – tájékoztatta hétfőn a TASR hírügynökséget Daša Račková, a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának szóvivője.

A hivatal közleménye szerint minden olyan személytől származó pozitív mintát szekvenálnak, akik regisztráltak az eHranica nyilvántartásba. A szekvenálás során előnyben részesítik azoknak az utasoknak a mintáit, akik potenciálisan kockázatos országokból tértek haza.

A laboratóriumi vizsgálatok folytatódnak. Amennyiben igazolják valamelyik mintában az omikron variáns jelenlétét, az közegészségügyi hatóság azonnal tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Az közegészségügyi hivatal korábban felszólította azokat, akik az elmúlt 14 napban a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában, Namíbiában, Lesothóban, Szváziföldön, Mozambikban, Zimbabwéban, Izraelben, Hongkongban vagy a Seychelle-szigeteken jártak, hogy sürgősen vegyék fel a kapcsolatot az illetékes hatósággal az omikron@uvzsr.sk e-mail-címen. A levélben fel kell tüntetni a külföldről hazatérő személy teljes nevét, telefonszámát és azt a járást, ahol jelenleg tartózkodik. Az illetékes regionális közegészségügyi hivatal felveszi a kapcsolatot a jelentkezőkkel, és meghatározza a további lépéseket. Az ÚVZ arra kéri az embereket, hogy vegyék komolyan a felhívást, és ne ignorálják azt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken (november 26.) kiadott közleményében az újonnan felfedezett B.1.1.529 jelzésű, ún. omikron variánst olyan vírusváltozatnak nevezte, amely “aggodalomra ad okot”. Nem kizárt, hogy az omikron fertőzőbb a globálisan elterjedt delta variánsnál is.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet