Fokozottabb ellenőrzéseket tartanak a határokon a rendőrök a következő hétvégéken

Fokozottabb ellenőrzéseket tartanak a határokon a rendőrök a következő hétvégéken

Az elkövetkező hétvégéken (december 4., 11., 18.) a rendőrség a határokon az eddigi véletlenszerű ellenőrzések mellett külön, célzott ellenőrzéseket is fog végezni a szomszédos országokból Szlovákiába belépő személyekre vonatkozóan – adta hírül a Bumm.sk hírportál az országos rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán megjelent közleménye nyomán. 

Ezek az ellenőrzések annak a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ SR) által kiadott rendeletnek a betartására fognak összpontosulni, amelyek a külföldről Szlovákiába visszatérő személyek karantén-kötelezettségére vonatkoznak.

A rendőrség emlékeztetett arra, hogy a rendelet szerint az országba történő belépéskor minden 12 évnél és két hónapnál idősebb személyt kötelezően regisztrálni kell az eHranica rendszerbe. “A teljesen beoltott személyek kötelesek igazolni a státusukat az EU-s COVID-igazolványuk, vagy más, olyan harmadik ország nemzeti certifikátumának (igazoló okirat) a felmutatásával, amely teljesíti az ÚVZ SR rendeletében szereplő feltételeket” – olvasható a rendőrségi közleményben.

A beoltatlan személyekre kötelező karantén vár. Abban az esetben, ha a beoltatlan személy tünetmentes lesz, akkor a tizedik napon véget ér a vesztegzár. A karanténnak negatív RC-PCR-teszttel is véget lehet vetni – ezt a tesztet legkorábban a karantén ötödik napján lehet abszolválni. A karantén érvényes a háztartás minden olyan beoltatlan tagjára is, akik nem élveznek kivételt alóla. Az ingázók számára akkor érvényes a karantén alóli felmentés, ha van igazolásuk a munkaadótól és negatív eredményű, hét napnál nem régebbi RT-PCR-tesztjük – írja a Bumm.

  • forrás: bumm.sk, fotó: facebook/rendőrségi felvétel


Hagyj üzenetet