A COVID-betegeknek fenntartott ágyak 76 százaléka foglalt

A COVID-betegeknek fenntartott ágyak 76 százaléka foglalt

A COVID-19 betegségben szenvedők számára fenntartott ágyak 76,1 százaléka foglalt. Jelenleg összesen 62 olyan szabad ágy van a kórházakban, amelyekre a mesterséges lélegeztetésre szoruló pácienseket fektethetik – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A legtöbb, lélegeztetőgéppel felszerelt szabad ágy Kassa megyében van (14). Trencsén megyében az összes ilyen ágy foglalt, a betegeket szükség esetén más kórházakba szállítják.

„Az elmúlt hét napban 30 olyan beteget szállítottak át a mentők, akiknek lélegeztetőgépre volt szükségük. Legtöbbjüket a turócszentmártoni egyetemi kórházból. A legtöbb ilyen beteget a pozsonyi Irgalmas Testvérek Kórháza (Nemocnica Milosrdní bratia) fogadta” – tájékoztatott Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt).

A múlt héten 137 olyan koronavírus-fertőzötteket is átszállítottak, akiknek nem volt szükségük mesterséges lélegeztetésre.

Hat beteg igényelt membrán oxigénellátást (ECMO). Ketten a poprádi kórházban, hárman a felsőhági (Vyšné Hágy) tüdőkórházban, egy páciens pedig a Kelet-szlovákiai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetében.

„Az elmúlt hét napban 5636 műtétet végeztek el a kórházakban. A mentőket Eperjes megyében riasztották a legtöbbször ” – tette hozzá Lengvarský.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com


Hagyj üzenetet