Hamarosan eltűnik a toronydaru a krasznahorkai várból

Hamarosan eltűnik a toronydaru a krasznahorkai várból

Kedden elkezdték bontani azt a toronydarut, amit a krasznahorkai várban használtak a 2012-es tűzvész utáni helyreállítás során. A bontás két napig tart, helikopter segítségével végzik – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Máté Tímea, a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) – Betléri Múzeum igazgatója.

„A toronydarut a kivitelező rendelte meg 2012-ben az építkezési anyag mozgatására. Ezt követően a darut egy másik vállalkozó bérelte és használta a tetőépítéshez” – mondta Máté Tímea, és hozzátette, hogy a múzeum 2015 októberétől bérelte a darut, mivel a vár helyreállításánál továbbra is szükség volt rá.

A toronydarut az előkészítő munkák során is használták, a tűzben megégett elemek áthelyezésénél. Az építőanyagokat is ezzel emelték be a várkomplexumba. A toronydaru segítségével mozgatták a lánchíd egyik elemét, ami a várudvaron van kiállítva, és II. Miksa császár ágyúját, amit a 16. században öntöttek.


A helyi Život pod hradom portál is beszámolt a vár körüli munkálatokról. A büféket már elbontották, és ma került (volna) sor a daru szétszedésére. A lap beszámolója szerint a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt azonban a helikopter nem tudott felszállni. Holnap újra próbálkoznak.

Tűzvész a krasznahorkai várban

2012. március 10-én kigyulladt a krasznahorkai vár. A tűz a várhegyen, a füves területen keletkezett, onnan terjedt át a várra. Idén novemberben a Szlovák Nemzeti Múzeum kiírta a versenypályázatot a helyreállítására, a beruházás értéke 19 630 000 euró. A SzNM célja a vár teljes körű helyreállítása és a környék rendbetétele.

  • Rozsnyó-vidék/Život pod hradom/tasr, fotó: tasr


Hagyj üzenetet