December 10-én OP-rezsimben nyitnak az üzletek, az iskolákat bezárják

Péntektől (december 10.) OP rezsimben, azaz a beoltottak és a betegségen átesettek számára kinyitnak az üzletek. December 13-án, hétfőn bevezetik a távoktatást az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban. A kijárási korlátozás és a szükséghelyzet továbbra is érvényben marad – jelentette be kedden a parlamentben tartott sajtótájékoztatón Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt). A miniszter hozzátette, hogy a többi intézkedés úgy érvényes, ahogyan azt hétfőn (december 6.) jelezte, azaz például a szállodák december 25-től nyithatnak.

Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök hozzátette, péntektől OP-rendszerben az istentiszteleteket is meg lehet tartani.

A miniszter elmondta, a boltokat ki kell nyitni, de a vendéglőket egyelőre nem. A szolgáltatások december 17-től, a szállodák és a turistalétesítmények december 25-től nyithatnak ki. „Lehetséges, hogy a szakértőkkel folytatott tárgyalások és megbeszélések után egy héttel korábban várható a nyitás” – zárta a miniszter.

Anna Zemanová, az SaS képviselői klubjának elnöke hozzátette, hogy az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban öt napon át, a karácsonyi szünetig távoktatás lesz. Ez szerinte kompromisszum, hogy az üzletek kinyithassanak. A beoltottak nagyobb szabadsága szerinte ösztönzőleg hat az emberekre, hogy oltassák be magukat. Hozzátette, úgy gondolja, ez az egyetlen út a világjárvány leküzdésére, és úgy véli, az ünnepek után kinyithatnak az iskolák, és rámutatott, hogy a pedagógusok és a diákok nagy része be van oltva. „Igyekszünk megoldani, hogy ahol a gyerekek és az iskolai alkalmazottak be vannak oltva, ott tantermi oktatás legyen. Az SaS és az oktatási miniszter ezt fogja szorgalmazni” – mondta.

Szerdán (december 8.) tájékoztatnak arról, hogy a kórházi ápolásra szoruló betegek milyen számánál húzhatja be Lengvarský a „szimbolikus kéziféket”, és vonhatja vissza az összes enyhítést. „Koalíciós partnerként köteleztük magunkat ennek a döntésnek az elfogadására” – mondta Igor Matovič miniszterelnök-helyettes, az OĽANO vezetője.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com

Related Posts

Indul a nyári szezon a rozsnyói strandon
Mégsem nyitják meg szombaton a rozsnyói strandot
Január 6-án, szombaton zárva lesznek az üzletek