A vakcina megerősítő adagja már három hónap után beadható lesz

A vakcina megerősítő adagja már három hónap után beadható lesz

A COVID-19 betegség elleni vakcina harmadik, ún. megerősítő adagja Szlovákiában már három hónap után beadható lesz. Ez az mRNA vakcina harmadik adagjáról szóló útmutatás módosításából következik. A TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője tájékoztatta hétfőn.

A kétadagos vakcinák esetében a második és a megerősítő dózis beadása között három hónapnak kell eltelnie. A harmadik adagot a 18 évnél idősebb érdeklődők vehetik fel. Eliášová elmondása szerint azok is beoltathatják magukat a harmadik adaggal, akik oltottan kapták el a betegséget, illetve monoklonális ellenanyagokkal kezelték őket. Ebben az esetben három hónappal a betegség leküzdése, illetve az ellenanyagok alkalmazása után adható be a vakcina.

Aki egyadagos vakcinát kapott, már két hónap elteltével felveheti a megerősítő dózist.

“A dózisok közötti időintervallum lerövidítése egy újabb fontos lépés az állampolgárok egészségének és életének megóvása felé, most, hogy az új koronavírus-mutáció, az omikron nagyarányú elterjedése várható” – hangsúlyozta Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter. Elmondása szerint Szlovákia ezzel az intézkedéssel csatlakozott a világ más országaihoz, ahol ezt az intervallumot a vonatkozó tudományos tanulmányok alapján már lerövidítették.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet