Szlovákiai magyar szakközépiskolások sikere egy nemzetközi startup-versenyben

Szlovákiai magyar szakközépiskolások sikere egy nemzetközi startup-versenyben

A karvai Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskola és a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákjai nyerték a zsűri első két különdíját abban a startup versenyben, melyben szlovákiai és magyarországi szakközépiskolás diákok vettek részt. Az első helyezett karvai csapat 300 euró jutalomban részesült, a képzeletbeli dobogó második fokára felálló gútai diákok pedig 200 euróval lettek gazdagabbak. 

A projekt 2020. október 1-jén indult és 2022. január 31-ig tart – tájékoztatta portálunkat Lelovics Andrea projekt-koordinátor. Szlovákiából hat iskola kapcsolódott be a projektbe: az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola, a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, a karvai Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskola, a rimaszombati Kereskedelmi Akadémia és a Magán Szakközépiskola, valamint az Egészségügyi Középiskola Dunaszerdahelyről. A sikerek mögött a diákok és mentoraik nagyon kemény munkája áll, melyet a járvány nagyban nehezített. Ezért duplán ünnepeljük a sikerüket – nyilatkozta Lelovics Andrea.
A vállalkozói potenciál a szlovák-magyar határmenti régióban messzemenőleg kiaknázatlan. Bár a fővárosokban és az egyetemi városokban a közelmúltban számos startup kezdeményezés látott napvilágot, ezek elsősorban egyetemi hallgatókra és fiatal szakemberekre összpontosítanak. Eközben a vidéken élő, alacsonyabb képzettségű fiataloknak jóval kevesebb lehetőségük adódik arra, hogy innovációkat vagy vállalkozói ismereteket ismerjenek meg, esetleg csatlakozzanak egy feltörekvő startup kezdeményezéshez. A projektben résztvevő partnerek eddigi tapasztalatai kivétel nélkül azt mutatják, hogy a szakiskolákba járó fiatalok jelentős innovációs, startup potenciállal rendelkeznek, amelyek a megfelelő gyakorlati oktatási projektekkel sikeresen felszínre hozhatók.

Ennek érdekében a STARTUP+ SKHU projekt egy nemzetközi virtuális startup versenyt szervezett szakközépiskolás diákok számára. A verseny alatt a diákok vállalkozási alapokat sajátítottak el, saját vállalkozást terveztek, és lehetőségük volt egymás munkájának az értékelésére. Minderre egy speciális digitális platformon került sor “blended learning” módszertan alkalmazásával. A tanuló és versenyző diákokat és csapataikat tanáraik mentorálták. Erre őket a projekt keretében készítette fel a TANDEM csapata.

A projektbe 18-18 mentort és 286 diákot (Szlovákiából 129-et) vontunk be 6-6 intézményből Szlovákiában és Magyarországon. A verseny két fordulóban zajlott, 2021 tavaszán saját országaikon belül versenyeztek a csapatok, míg az őszi második forduló már nemzetközi volt. A versenyanyagok közt a diákok egy angol nyelvű “vállalkozói pitch”-et is leadtak egy egyperces videó formájában (a vállalkozás rövid bemutatása).

A második körben egy szakmai zsűri is értékelte a csapatokat és külön pénzdíjakat ítélt meg az első három helyezettnek. Büszkék vagyunk arra, hogy az első két helyet szlovákiai csapatok foglalták el. A 300 euróval járó első helyezést a karvai GOK csapat, a 200 euróval járó második helyezést a gútai VIALKA csapat nyerte el. Helyezéstől függetlenül a második fordulóban résztvevő minden csapat kapott visszajelzést a zsűritagoktól – számoltak be a szervezők.

A szakmai zsűri tagjai Sándor Erika, vállalkozó és ékszertervező (SK), Turcsán Tamás Péter, Innovációs és startup szakértő, internetes újságíró, független
kommunikációs tanácsadó (HU) és Takács Gábor, vállalkozó (HU) voltak.

  • Rozsnyó-vidék/Tandem, fotó: startup-plus.eu

 Hagyj üzenetet