Megjelent a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményeit bemutató publikáció

Megjelent a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményeit bemutató publikáció

A Rozsnyói Bányászati Múzeum, Kassa megye kulturális intézménye a múzeum gyűjteményét bemutató új kiadványt jelentetett meg.

Megalapítása óta a múzeum közel 40 ezer – társadalomtudományi, természettudományi és műszaki jellegű – tárgyat felölelő gyűjteményt alakított ki. A most megjelent „Zo zbierok Baníckeho múzea v Rožňave“ (A Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményéből) című publikáció bemutatja az intézmény tizenegy gyűjteményét: Régészet, Történelem I és II, Numizmatika, Militária, Néprajz, Képzőművészet, Bányászat és kohászat, Geológia, Élő természet és Barlangászat – tájékoztatta portálunkat az intézmény. A könyv minden fejezete a múzeumban őrzött értékes és érdekes gyűjteményi tárgyakból mutat be válogatást. A tárgyakat egyediségük és a gömöri régióhoz való kapcsolatuk alapján választották ki. Kulturális és művészeti értéke miatt soknak régión túli jelentősége is van.

A projekt keretében egy hangoskönyv is kiadásra került, ami nem része a publikációnak, de önállóan kapható. A hangoskönyv szövegeket és a fotókhoz kapcsolódó kommentárokat tartalmaz. A publikáció és a hangoskönyv a múzeumlátogatók, a gömöri régió kulturális öröksége iránt érdeklődők, a laikus és szakmai nyilvánosság, valamint a diákok számára készült. A hangoskönyv egyúttal az információszerzés környezetkímélő változata és a kulturális örökség közvetítésének lehetősége a vakok és gyengénlátók számára,“ tájékoztatott a projekt megvalósításáért felelős Barbora Šumská.

A szlovák nyelvű publikáció 400 példányban jelent meg, a kötet szerzői a múzeum szakemberei. A projekt teljes költségvetése 5862 € euró volt, ehhez a Művészeti Alap 4000 € támogatást nyújtott.

– Rozsnyó-vidék, fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum



Hagyj üzenetet