December 17-től enyhíti a járványügyi intézkedéseket a kormány

December 17-től enyhíti a járványügyi intézkedéseket a kormány

Péntektől (december 17.) csak este 8 és reggel 5 óra között lesz érvényben kijárási korlátozás, kivéve a munkába járást, az egészségügyi ellátást vagy a bevásárlást, illetve ha közeli hozzátartozót ellátni megyünk vagy külföldre indulunk. Erről kedden döntött a kormány.

Az éjszakai kijárási korlátozás alól kivételt képez a munkába járás, illetve az üzleti és hasonló tevékenységek, ha azok nem végezhetők otthonról. Egyes meghatározott szolgáltatásokat nyújtó létesítményekbe 20 óra után is be lehet menni.

Megengedett éjszaka a kutyával vagy a macskával sétálni a lakóhely 500 méteres körzetében, valamint állatgondozás vagy állatorvosi ellátás céljából utazni. Ha külföldre utazunk, vagy onnan térünk haza, akkor is kivételt élvezünk az éjszakai kijárási korlátozás alól. A korlátozás nem vonatkozik a szociális szolgáltatásokra, a szociális ellátásra és a szociális terepmunkásokra.

A beoltottak és a COVID-19-en átesettek (OP-rezsim) mehetnek templomba. Az éjszakai kijárási korlátozás nem vonatkozik azokra a vadászokra sem, akik a sertéspestis terjedésének megakadályozása céljából tartózkodnak kint.

Az aktualizált rendelet értelmében továbbra is érvényben marad az OTP-rendszer az IC-vonatokon, a gyorsvonatokon és a távolsági buszokon. Hatályban marad az az intézkedés is, hogy hatnál több személy nem lehet egyszerre egy helyen, kivéve a közös háztartásban élőket. A közlekedésügyi miniszter feladata gondoskodni a tesztelésről a nemzetközi repülőtereken.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a napokban stabilizálódott a járványhelyzet Szlovákiában, kórházi kapacitások szabadultak fel. „Csökkent a PCR- és antigénteszttel azonosított fertőzöttek száma is, de az elmúlt hét napban azonosított fertőzöttek száma még így is jóval magasabb, mint a második hullám csúcspontján volt” – olvasható az anyagban, mint ahogy az is, hogy kevesebb fertőzöttet azonosítanak a tesztelések során. A mentőket is kevesebbszer riasztják, a kórházban kezelt betegek száma azonban továbbra is magas.

Az egészségügyi tárca közölte, hogy a Szlovákiában már azonosított új omikron-változat komoly hatással lehet a helyzetre. Az éjszakai kijárási korlátozás célja az emberek mozgásának visszafogása, a kockázatok csökkentése. Az iskolai szünet, a szabadságok, a gazdasági tevékenység visszafogása által csökken az emberek mozgása.

„Tekintettel a jelenleg érvényben levő korlátozások alóli számos kivételre, szükséges volt felülvizsgálni a helyzetet, ezért az éjszakai kijárási korlátozás bevezetésekor azokra a tevékenységekre vonatkoznak kivételek, amelyeket csak 5 és 20 óra között lehet végezni” – indokolta a döntést az egészségügyi minisztérium. Ha a helyzet romlani kezd, a kormány haladéktalanul felülvizsgálja az intézkedéseket.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet