Kiderült, milyen feltételekkel szervezhetők meg a tömegrendezvények

Enyhíti a tömegrendezvények szervezésének feltételeit a kormány. OP-üzemmódban (oltottak és a COVID-19 betegségen átesettek) meg lehet tartani a rendezvényeket. Az alacsony kockázatú rendezvények legfeljebb 100 résztvevővel vagy a kapacitás 50 százalékával megtarthatók, a közepes kockázati szintűek legfeljebb 25 százalékos kapacitással. A férfi kézilabda Európa-bajnokságokon a stadionok és más sportlétesítmények befogadóképességének legfeljebb 25 százalékáig engedélyezik a részvételt. A kabinet hétfői ülésén hagyta jóvá az intézkedéseket az országos tiszti főorvos javaslatai alapján. A pontos szabályokat Ján Mikas országos tiszti főorvos rendelete határozza meg.

„Az egészségügyi miniszterrel sikerült olyan kompromisszumos megoldást találnunk, mely szerint az elkövetkező időszakban legalább részben megnyílhat az út a kultúra előtt. Jómagam az egész minisztériummal együtt mindig is arra törekedtem, hogy úgy nyissunk a kultúra területén, hogy ez a nézőkre nézve biztonságos, a szervezők számára pedig kifizetődő legyen” – közölte Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter.

A szervezők az alacsony és közepes kockázati szintű rendezvényeken választhatnak, hogy a résztvevők számát abszolút számokban határozzák meg (legfeljebb 100 résztvevő), vagy a befogadóképesség arányából indulnak ki, amely alapján a nézők száma a 100-at is túllépheti.

A kormány az alacsony kockázati szintű tömegrendezvények közé sorolta azokat, ahol reszpirátort viselnek a résztvevők, ételt vagy italt nem fogyasztanak, a közönségnek ülnie kell, éneklés vagy szurkolás nincs. A javaslat értelmében az ilyen rendezvényeket OP-rendszerben lehet megszervezni, legfeljebb 100 résztvevővel, vagy a befogadóképesség 50 százalékáig.

A közepes kockázati szintű tömegrendezvényekre 25 százalékos kapacitáskorlátozás vonatkozik, a reszpirátor viselése kötelező, és megszabott ülőhelyek, illetve állóhelyek vannak. Ezeken a rendezvényeken is 100 fős közönség vehet részt: oltottak, illetve a COVID-19 betegségen átesettek.

Az esküvők, a vásárok, az ünnepségek, a partik, a bálok, a diszkók, a vendéglőben megszervezett rendezvények magas kockázatú eseménynek minősülnek. Reszpirátor viselése ajánlott, de az ételfogyasztás engedélyezett. Egy ilyen rendezvényen legfeljebb 20 fő vehet részt: oltottak és a betegségen átesettek. Kötelező lesz összeírni a résztvevők névsorárát.

A férfi kézilabda Európa-bajnokságon a stadionok és más sportlétesítmények legfeljebb a kapacitás 25 százalékáig telhetnek meg.

Daša Račková, az országos közegészségügyi hivatal (ÚVZ) szóvivője elmondta: jelenleg még dolgoznak a tömegrendezvények szervezését érintő rendeleten. Hozzátette: a rendeletben még több fontos részletet kell kidolgozni. Az új rendeletet Račková szerint legkésőbb kedden (január 11.) nyilvánosságra hozzák.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com