Eltörlik a COVID-automatát, az omikron miatt az egész országban egyforma szabályokat vezetnek be

Eltörlik a COVID-automatát, az omikron miatt az egész országban egyforma szabályokat vezetnek be

Eltörlik a COVID-automatát, az új intézkedések január 19-én, szerdán lépnek életbe, és az egész országban azonosak lesznek. A döntés oka az, hogy az új mutáció rendkívül gyorsan terjed, és a helyzet kiszámíthatatlan – magyarázta Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója.

„A kórházak nagy terhelésnek vannak kitéve, és most jön az omikron-hullám. Még mindig körülbelül 2000 beteget kezelnek kórházban, és mintegy 200-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Bár az elmúlt hetekhez képest továbbra is csökken a fertőzöttek és a kórházi ápolásra szorulók száma, fokozatosan felkészülünk a következő hullámra” – nyilatkozta Mišík.

Naponta átlagosan 135 beteg kerül kórházba. Mišík rámutatott, hogy a delta-hullám idején napi 400 beteg volt az átlag. Egy hónap alatt 4950 be nem oltott személyt kellett kórházba szállítani, míg 1230 oltottat.

Több mint 2,7 millió ember kapta már meg az oltást, és több mint 1,1 millióan már a vakcina harmadik adagját is. A 60 évnél idősebbek közül 76 százalék a teljesen beoltott, azaz aki már a vakcina harmadik adagját is megkapta.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet