A kultúra képviselői a járványhelyzet miatt rendszeresen egyeztetni fognak az egészségüggyel

A kulturális közeg képviselői rendszeresen egyeztetni fognak az egészségügyi minisztérium (EM) képviselőivel a járványellenes óvintézkedésekről. Ebben egyeztek meg csütörtökön Eduard Heger miniszterelnökkel és Natália Milanová (mindketten OĽANO) kulturális miniszterrel. A miniszterelnök kijelentette, hogy a jövőben is keresni fogják a kultúra pénzügyi támogatásának lehetőségeit. Méltatta, hogy a találkozón a kultúra képviselői Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszterrel és a szakmai konzílium tagjaival is eszmét cseréltek.

Milanová elmondta: a kulturális közeg képviselője rendszeresen egyeztetni fog az egészségügyi tárcával az aktuális helyzetről. A csütörtöki eszmecserét konstruktívnak nevezte. A pandémia negatív következményeivel összefüggésben további támogatásokat helyezett kilátásba.

Pavol Smolka, a Szlovákiai Zenei Unió tagja bízik benne, hogy a „bejárásuk” az egészségügy-miniszterhez biztosítani fogja a kultúra „nyitva tartását”, és azt, hogy az érintettek folytathatják a munkájukat. Elmondása szerint a csütörtöki tárgyaláson két fontos téma került terítékre: a lezárások mellőzése mellett a helyreállítási és fejlesztési intézkedések.

Lengvarský a kulturális jelzőlámpához való visszatérést firtató kérdésre válaszolva elmondta: a frissen elfogadott intézkedések az aktuális járványhullám lecsengéséig maradnak érvényben, de folyamatosan mérlegelni fogják az egyéb lehetőségeket, az esetleges módosításokat pedig jó előre megvitatják majd, hogy minden szegmens számára világos legyen, milyen szabályok várnak rá.

Ľubica Laššáková volt kulturális miniszter, parlamenti képviselő és a parlamenten kívüli Hlas-SD tagja Heger és a kulturális szereplők találkozójára utalva kijelentette: nem tántorították el őt az eddigi meggyőződésétől. Laššáková úgy véli, hogy ha a szlovák kultúra levegőhöz akar jutni, legelőször Milanovának kell távoznia, akit az ellenzéki politikus inkompetensnek tart. „Erkölcsi és szakmai botlásai ellenére azonban még mindig élvezi a miniszterelnök bizalmát, ami nem sok jót ígér” – olvasható Laššáková állásfoglalásában. „Üdvözlöm, hogy végre felébredtek, és elkezdtek kommunikálni a kulturális közeggel, amelynek a képviselői ezután közvetlenül az egészségügyi minisztériummal kommunikálhatnak majd. Én azonban nem osztom a kulturális közeg képviselőinek optimizmusát, inkább realista vagyok, mert sokszor hallottam már, hogy a kormánynak mennyire fontos a kultúra, de a való élet mindig az ellenkezőjét mutatta” – zárta Laššáková.

  • forrás: tasr, fotó: tasr

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják
A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ajánlatos beoltatniuk magukat