Akinek koronavírusos tünetei vannak, ingyen végeztethet PCR-tesztet

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) azt javasolja, hogy aki a COVID-19-betegség tüneteit észleli magán, végeztessen PCR-tesztet. Ilyen esetben a teljes költséget fedezi az egészségbiztosító. Jelentkezni a korona.gov.sk oldalon lehet – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Alžbeta Sivá, az NCZI szóvivője.

„A klinikai tünetek felmérése során fontos, hogy a kérelmező őszintén válaszoljon a nyomtatványban feltett kérdésekre, például arra, milyen tünetei vannak, van-e 38 Celsius-fok feletti láza, köhög-e, vannak-e ízületi és izomfájdalmai, hidegrázása, elvesztette-e a szaglását vagy az ízérzékelését. Természetesen a koronavírus-fertőzés tünetei sokfélék lehetnek, attól függően, hogy a delta vagy az omikron variáns fertőzte-e meg a beteget” – tette hozzá a szóvivő.

Sivá elmondta, hogy a tünetek alapján automatikusan a lehető legközelebbi időpontot adja meg a rendszer, a lehető legközelebb a megadott címhez. Az űrlapon nemcsak az állandó, hanem az átmeneti lakcímet is meg lehet adni.

Ingyenesen lehet kérni a teszt elvégzését műtét előtti vizsgálatok vagy tervezett kórházi kezelés előtt. „Ilyen esetben fontos, hogy a kérvényező megadja a kórházba érkezés időpontját” – mondta a szóvivő.

Alžbeta Sivá úgy tájékoztatott, hogy a pozitív antigén teszt-eredményt is meg lehet erősíteni ingyenes PCR-teszttel, mivel a betegségen átesetteknek a digitális COVID-pass megszerzéséhez szükségük lesz a PCR-teszt eredményére. A szóvivő elmondta, hogy a vizsgálat költségeit ebben az esetben is az egészségbiztosító fedezi.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják
A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ajánlatos beoltatniuk magukat