Szlovákiában már az omikron variáns dominál

Szlovákiában már az omikron variáns dominál

Szlovákiában 155 újabb esetben igazolták az omikron variáns jelenlétét. A szekvenálási eljárással igazolt esetek száma összesen 282. Erről a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ SR) tájékoztatott pénteken, hangsúlyozva, hogy a lakosság körében az omikronos esetek tényleges előfordulási gyakorisága ennél magasabb. A január 17-én és 18-án benyújtott, sikeresen szekvenált minták 59 százalékában mutatták ki az omikront.

“A pozitív minták szekvenálási eredményei megerősítik, hogy az omikron variáns elterjedőben van. A köztes eredményekből pedig arra lehet következtetni, hogy az omikron dominánssá vált a helyi populációban” – közölte Ján Mikas tiszti főorvos, aki arra számít, hogy a jövőbeni szekvenálási eredmények is ezt fogják igazolni.

A szakemberek azt javasolják a lakosoknak, hogy oltassák be magukat a COVID-19 betegség ellen, illetve vegyék fel a megerősítő dózist az ajánlott időpontban. “A védőoltás jelentősen csökkenti a betegség súlyos lefolyásának kockázatát” – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Emellett felhívta a figyelmet a személyes védelem szükségességére, a védőoltástól függetlenül. Külön kiemelte a megfelelően felhelyezett reszpirátor, a gyakori és erőteljes szellőztetés, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés fontosságát.

A közegészségügyi hivatal 2021 májusa óta végez szekvenálást, illetve követi nyomon a SARS-CoV-2 vírus különféle variánsainak előfordulását.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet